Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument op het Sierplein

Het monument op het Sierplein in Amsterdam herinnert aan de bevrijding in 1945. Op 4 mei 2017 werd een gedenktegel onthuld voor twee Britse vliegers: waarnemer William Barrett en boordschutter Peter Adams. Zij behoorden tot RAF-squadron 107. Op 23 juni 1940 waren zij met piloot J. W. D. Stephens vanuit Wattisham op hun terugtocht van Duitsland (Soest). Luchtafweergeschut of een Duitse jager raakte hun toestel rond 8 uur 's avonds boven stedelijk Amsterdam. De piloot kon voorkomen dat de Blenheim neerstortte in de bebouwde kom. Hij crashte in een polder bij de Sloterweg, niet ver van het Luchtvaart Laboratorium (nu Anthony Fokkerweg). Stephens kon als enige aan een parachute ontkomen, hoewel er op hem geschoten werd. Hij brak zijn linkerbeen bij de landing, werd verpleegd, krijgsgevangen gemaakt en overleefde de oorlog. William Barrett en Peter Adams stierven in het toestel. Het lichaam van Barrett werd nog tijdens de oorlog geborgen en begraven op de Oosterbegraafplaats te Amsterdam. De overblijfselen van Peter Adams werden bij de opgraving van het toestel in 1951 gevonden en overgebracht naar begraafplaats het Jonkerbos te Nijmegen. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van het 4-5 mei comité Slotervaart. Onthulling Het monument is onthuld in 1980. Het stond in een grasveldje langs de Pieter Calandlaan, hoek Johan Huizingalaan. Bij de herinrichting van de omgeving in 1994 ontstond een plein, het Sierplein. Het monument werd uitgebreid en kreeg een centrale plek. De Britse consul, John Cameron-Webb, onthulde in 2017 een nieuwe tegel samen met twee leerlingen van de Louis Bouwmeesterschool. Hij sprak de volgende woorden: "Vrede is niet gratis. Van 1939 tot 1945 heeft de Royal Airforce 70.253 mensen, grotendeels bomber command, verloren; Sergeant Adams en Barrett waren twee daarvan. Als zeer jonge mannen hebben zij hun toekomst opgeofferd voor ons heden. They gave their tomorrows for our todays. En dankzij dit monument, zullen we ze niet vergeten." Evenals de heer N. Purkis van The Royal British Legion legde hij tijdens de bloemenhulde een krans. Stadsdichter K. Schippers eindigde de voordracht van zijn 5-mei-gedicht met het noemen van de namen van de twee vliegers.

Vervaardiger
  • Siep van den Berg (1913-1998)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1457
Trefwoorden
  • Beeld
  • Sculptuur
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards