Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Huissen, monument aan de Tempelierstraat

Het monument aan de Tempelierstraat herinnert de inwoners van Huissen (gemeente Lingewaard) aan de wederopbouwperiode die volgde op de schade die de oorlog in Huissen had veroorzaakt. Ook Huissen ontkwam niet ongehavend uit de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding werden plannen gemaakt voor de wederopbouw. Eén van de ingediende en goedgekeurde vergunningen was voor 'Herbouw door oorlogsgeweld vernielde winkelhuis van mej. A.S. Elisen Markt Huissen' . Het was een vergunning voor een sigarenwinkel. Op de bouwtekening stond ook al de plaats van een gevelsteen aan de Tempelierstraat aangegeven. De eerste steen van de herbouw is op 5 mei 1948 door Aleida Sophia Elisen gelegd. De datum op de gevelsteen luidt juli 1948. Deze maand in dat jaar heeft een bijzondere betekenis, aangezien Huissen in juli 1348 stadsrechten kreeg. In de bijbehorende feestmaand was er ook een tentoonstelling over Oud- en Nieuw Huissen, waarin ook optimistisch vooruit gekeken werd. De gemeente liet bijvoorbeeld voor het eerst de plannen voor de wederopbouw zien tijdens een tentoonstelling. Vandaar dat wordt vermoed dat de gevelsteen ter ere van de wederopbouw is gemaakt. De echte feestelijkheden begonnen in de tweede week van juli. De precieze datum van de onthulling van de gevelsteen is niet bekend, maar zeer waarschijnlijk is dat in de feestweek gebeurd. Een andere link met de wederopbouwperiode is de maker van de steen, Peter Paulus Kurstjens (1923-2011). Hij kwam in 1947 als instructeur bij het pas opgerichte Ambacht Haalderen. Dit was een scholingsproject voor jongeren van 15 tot 20 jaar die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog geen beroepsopleiding hadden kunnen volgen. Het Ambacht maakte vooral gebruiksartikelen, maar werkte ook op bestelling. De gevelsteen was één van de eerste artistieke opdrachten. In eerste instantie was onduidelijk wie of wat op de gevelsteen stond afgebeeld. In 2010 wist Peter Paulus Kurstjens te vermelden dat het geen vluchtelingen waren, maar dat op de geveksteen Diogenes met de lamp stond afgebeeld.

Vervaardiger
  • Peter Paulus Kurstjens (1923-2011)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1561
Trefwoorden
  • Reliëf
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards