Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Mijdrecht, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit deze gemeente die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de zestien slachtoffers luiden: Piet van Beek, Johannes Blom, Joop Driehuis, Cobus ten Haken, Gerrit van Heeringen, Heijman Heijmans , Kaatje Heijmans , Salomon Heijmans , Jan Jetten, Nic. Kroon, Koos Peters, Toon Schockman, Herman Scholte, Manus Smit, Dirk van Vliet en Kees Zaal. Op 5 februari 1943 kwamen Heijman, Salomon en Kaatje Heijmans om het leven in het vernietigingskamp Auschwitz. Op 24 maart 1944 werd door een eenheid van de Utrechtse Knokploeg, onder leiding van Arie van Heeringen, een overval gepleegd op het distributiekantoor. De buit (circa 14 duizend bonkaarten en inlegvellen) werd door de Landelijke Organisatie gebruikt voor hulp aan onderduikers. De burgemeester meldde dit voorval aan de Sicherheitsdienst. Omdat de bezetter Van Heeringen niet kon vinden, werd zijn familie als represaillemaatregel overgebracht naar het concentratiekamp Vught. Hier overleed zijn vader (Gerrit van Heeringen) aan de gevolgen van suikerziekte. Tijdens de bevrijding op 5 mei 1945 kwamen zes leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten uit Vinkeveen om het leven in een gevecht met de bezetter. Oprichting Het gedenkteken werd gerealiseerd in het kader van de 1%-regeling voor beeldende kunst ten behoeve van de nieuwbouw van het gemeentehuis. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door burgemeester Boogaard, mevrouw Edith Katz en de voorzitter van de Oranjevereniging.

Vervaardiger
  • Willem van der Horst
  • Arnoud Beerends
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1578
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Burgerslachtoffers
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards