Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ysselsteyn, Duitse Militaire Begraafplaats

De Duitse Militaire Begraafplaats herinnert de inwoners van Ysselsteyn (gemeente Venray) aan de 31.598 Duitse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied om het leven zijn gekomen. Oprichting De begraafplaats werd in 1946 door de Nederlandse overheid aangelegd. Doorslaggevend was de wens van het Nederlandse ministerie van Defensie, de Duitse gesneuvelden op een groot plantsoen tezamen hun laatste rustplaats te geven, om een onberispelijk onderhoud van de oorlogsgraven te garanderen. Er bleef alleen een klein Duits oorlogskerkhof bij Rotterdam (Crooswijk) bestaan. De begraafplaats in Ysselsteyn werd de centrale begraafplaats voor in Nederland gesneuvelde Duitse militairen. Op 15 oktober 1946 begonnen de verbeddingswerken door de Nederlandse Gravendienst. In Ysselsteyn rusten ook ongeveer 3.000 soldaten, die nog in de laatste maanden van de oorlog (Hürtgenwald, Ardennenoffensief) door de Amerikaanse begraafdienst naast het Amerikaanse oorlogskerkhof Margraten begraven werden. 1.700 in het gebied om Arnhem gesneuvelde Duisters werden eveneens naar Ysselsteyn overgebracht. In het voorste gedeelte van het plantsoen hebben 85, uit Maastricht en verdere gemeenten overgebrachte gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, hun laatste rustplaats. Vanaf 1950 heeft de Nederlandse Gravendienst in een meerjarige arbeid de graven van de onbekenden geopend en in nauwe samenwerking met de Volksbund en de Duitse instanties in Berlijn (vroegere Wehrmacht-inlichtingendienst) 7.330 doden geïdentificeerd. Pas in 1952 werd het kerkhof opengesteld voor bezoekers. Het carillon is op 4 september 1960 in gebruik genomen door de consul van de Duitse Bondsrepubliek, dr. K. Buddenberg. Dit carillon is geplaatst op initiatief van mevrouw Von Zitzewitz. Zij is de moeder van een gesneuvelde soldaat en bezocht jaarlijks het kerkhof. Ter nagedachtenis aan haar zoon en alle andere omgekomen Duitse militairen schonk zij in 1959 de grootste klok van het carillon. Daarnaast verzocht zij vele regeringen en stadsbesturen om een schenking te doen, waardoor het carillon uit 25 klokken bestaat. Dagelijks tussen negen en vijf uur speelt het carillon ieder half uur een melodie. De Gingko-boom is in mei 1995 geplant. Op 1 november 1976 overhandigde de Nederlandse regering de Duits oorlogsbegraafplaats aan de bondsregering en daarmee in de zorg van de Volksbund. Duitse jongeren helpen bij het onderhoud van de graven. Jaarlijks vindt in Ysselsteyn een jeugdkamp plaats onder het motto 'verzoening over de graven'.

Vervaardiger
  • Firma Eijsbouts (carillon)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1762
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards