Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Swalmen, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Swalmen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de negen slachtoffers luiden: H.G.M. Bovendeerd, J.M. Evers, H.P.G. Geraedts, Lei Kluitmans, F.H. Konings, H.J. Peters, M.S.J. Ramakers, J.A.L. Schevenhoven en J.L. Simons. Leonardus J.H. Kluitmans was de vliegensvlugge rechtsbuiten van de Swalmer voetbalclub N.A.S. (Na Arbeid Sport). Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichte hij koeriersdiensten voor het verzet en was hij betrokken bij de verspreiding van het in Swalmen gedrukte illegale blad Christofoor . Hij fungeerde bovendien als schakel in een vluchtlijn voor gestrande geallieerde piloten. Ook bood hij hulp aan onderduikers. Toen de bezetter begin 1945 in Swalmen de evacuatie naar de noordelijke provincies in gang zette, nam een in Swalmen verstopte Canadese piloot contact op met Kluitmans. Hij wilde door de linies heen naar de geallieerden. Toen het mislukte de Roer over te steken, werd de Canadees in de grensstreek door de Sicherheitsdienst opgepakt. De militair werd onderworpen aan een scherp verhoor. Hij kon de druk niet weerstaan en noemde een aantal namen. Kort daarop werd Kluitmans gearresteerd en in Brüggen verhoord. Daarna werd hij overgebracht naar de gevangenis in Mönchengladbach. Vervolgens werd hij op transport gesteld naar Buchenwald. Kluitmans kwam op 29 april 1945 om het leven tijdens een transport naar Dachau. Op 11 maart 1982 onthulde mevrouw M. Kluitmans-Bremmers in Swalmen een naambord van de straat genoemd naar haar omgekomen echtgenoot. Acht inwoners van Swalmen sneuvelden als militair: H.J. Peters, gesneuveld in Dordrecht op 13 mei 1940; J.A.L. Schevenhoven, gesneuveld in de Ierse Zee, 26 september 1940; J.M. Evers, gesneuveld in Tarakan (Indonesië), januari 1942; J.L. Simons, overleden in Deurne, 3 oktober 1939; H.C.M. Bovendeerd, overleden in Utrecht, 30 november 1941; H.P.G. Geraedts, overleden in Perth (Australië), 13 oktober 1945; M.S.J. Ramakers, overleden in Nijmegen, 4 januari 1947; F.M. Konings, overleden in Djakarta (Indonesië), 27 juni 1949. Onthulling Het monument is ingezegend in 1951 door pastoor Hoen.

Vervaardiger
  • Josef Crompvoets (18-12-1921)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1807
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards