Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wilnis, 'Monument voor Canadese Militairen'

Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Wilnis (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan drie Canadese millitairen die op 5 mei 1943 zijn omgekomen toen hun bommenwerper brandend in een weiland bij het Utrechtse dorpje neerstortte. De namen van de drie gesneuvelde Canadezen luiden: Robert Moulton, Adrian Thibaudeau en Joseph White. In de nacht van 4 op 5 mei 1943 werd in de omgeving van Wilnis een Britse bommenwerper door een nachtjager van de bezetter neergeschoten. De Vickers Wellington bommenwerper (HE727 NA-K) was na een bombardement op Dortmund op de terugweg naar de thuisbasis in Engeland. Drie geallieerde militairen waaronder de Engelse radiotelegrafist Sgt. Harvey Hoddinot en de Canadese navigator Sgt. Gordon Charles Carter hebben tijdig het vliegtuig met behulp van een parachute kunnen verlaten. Zij zijn later aan de bezetter overgedragen en krijgsgevangen genomen. Zij hebben de oorlog overleefd. Het vliegtuig is vlak bij de boerderij van de familie Van Selm aan de Mijdrechtse Dwarsweg neergestort. Piloot Moulton, die tevergeefs heeft geprobeerd een landing te maken, kwam hierbij om het leven. Twee andere bemanningsleden waren al tijdens de beschieting door de nachtjager gesneuveld. De gesneuvelde bemanningsleden werden met toestemming van de bezetter met militaire eer begraven op de N.H. begraafplaats. Onthulling Het monument is onthuld op 30 maart 2003 door burgemeester Marianne Burgman en Zijne Excellentie Serge April, ambassadeur van Canada. Voorafgaand aan de onthulling werden bij de graven van de gesneuvelde bemanningsleden op het kerkhof achter de N.H. kerk kransen gelegd.

Vervaardiger
  • Edwin GJ Merks
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2160
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards