Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Maasbree, 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik'

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht uit dankbaarheid dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel onderduikers in het dorp een veilig onderkomen konden vinden, zonder dat de bezetter hiervan af wist. In het begin van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Franse krijgsgevangenen via Limburg terug naar huis. Na een zondagse hoogmis hadden Sjeng Cox uit Maasbree en enkele kameraden het idee opgevat deze Franse militairen te helpen. In Maasbree werd een afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers opgericht. Behalve Sjeng Cox raakte ook diens zus Mariet (onderwijzeres van beroep) betrokken bij de hulp aan onderduikers. Er waren allerlei groepen mensen die hun hulp nodig hadden, zoals Franse krijgsgevangenen, gestrande geallieerde piloten, mannen die aan de verplichte tewerkstelling trachtten te ontkomen en Nederlandse militairen die door de bezetter waren opgeroepen om opnieuw op transport gesteld te worden naar Duitsland. Ook de families Engels, Hoeymakers, Jacobs, Koopmans, Mulders, Tielen en Wijnen stelden hun deuren open, maar het huis van de familie Cox vormde het centrum van de illegaliteit in Maasbree. In het Limburgse dorp waren op een gegeven moment 250 onderduikers ondergebracht, terwijl in Maasbree ongeveer 400 woningen waren gevestigd. Dit betekende dat praktisch het hele dorp bij het verzet betrokken was, al was het maar door te zwijgen over wat men wist. Oprichting Moeder Cox zag hele pelotons Franse infanterie, eskaders van geallieerde luchtmachten en onderduikers van allerlei slag en soort komen en gaan. Op een gegeven ogenblik verzuchtte ze: 'als dit allemaal goed blijft gaan, moesten wij na de oorlog uit dankbaarheid maar eens een kapelletje gaan bouwen'. Het werd een kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik, naar een idee van de bekende pater Lodewijk Bleijs, redemptorist uit Roermond. Op zijn verzoek tekende Jan Gerrits uit Wittem Maria met onder haar wijd gespreide mantel een knielende man in burgerkleding en een knielende soldaat. De auteur A. Den Doolaard schreef bovendien het gedicht Gebed tot Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik . De bouwvergunning voor de kapel werd afgegeven op 29 juli 1946. Onthulling Het monument is ingezegend in 1946 door pastoor Nabben. De heer Jac Engels uit Maasbree draagt zorg voor het onderhoud van de kapel.

Vervaardiger
  • Familie Cox (uitvoering)
  • J. Rutten (ontwerp)
  • Sjeng en Reinier Custers (uitvoering)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards