Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oudehorne, 'Lancaster-monument'

Het 'Lancaster-monument' in Oudehorne (gemeente Heerenveen) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse Lancaster W 4108 die op 14 september 1942 in een weiland aan de Buitenweg is neergestort. De namen van de zeven slachtoffers luiden: John Joseph William Adams, Edwin Frederick Dowdell, Percy Kenneth Jones, Reginald Laurence Moss, Robert Robertson, Patrick Elmer Vivian en George Alec Walker. De beruchte 'nachtprofessor' Ludwig Becker heeft het toestel van de Royal Air Force, dat op weg was naar Bremen, neergehaald. De bemanningsleden van de verongelukte bommenwerper waren afkomstig uit Engeland, Wales, Canada, Schotland en Nieuw-Zeeland. Van het vliegtuig is vrijwel niets overgebleven. De resten zijn in de oorlog afgevoerd door de bezetter. De bemanningsleden liggen begraven op de begraafplaats in Nieuwehorne. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van 'Werkgroep september 1942', bestaande uit Lieuwe Boonstra (tekenaar bij Rijkswaterstaat), Foppe de Boer (oud-conservator van het Gorredijkster streekmuseum) en Yme de Jong (onderwijzer). Uit de gegevens, afbeeldingen en documenten die de heren over het vliegincident verzameld hebben, is een boek samengesteld. Onthulling Het monument is onthuld op 14 september 1992 door Yme de Jong en mevrouw Poore (zus van de omgekomen gezagvoerder Edwin Dowdell). De onthulling gebeurde in het bijzijn van een groot aantal familieleden van de slachtoffers. Voordat de gedenksteen werd onthuld, vond er in het weiland waar het toestel is neergestort een korte plechtigheid plaats. Lies de Vries en Jannie van Dam van plaatselijk belang legden een krans bij een eenvoudig houten kruis.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 260
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards