Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, plaquette op de gevel van 'Flesseman'

De plaquette op de gevel van 'Flesseman' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier kinderen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog op de Nieuwmarkt door de bezetter zijn neergeschoten. De namen van de vier slachtoffers luiden: Bari Baars, Israel Deegen , Alex Evers en Annie Meijer. Annie Meijer was het jongste slachtoffertje. Zij was vier jaar oud toen ze op 28 september 1944 door de Duitse politie werd doodgeschoten tijdens een razzia. Overvalwagens reden de Nieuwmarkt op. De mensen vluchtten alle kanten op. Annie werd voor de deur van haardenspecialist Blokland getroffen door een kogel. Ze overleed die avond in het Binnengasthuis. De twee vrienden Israël Deegen en Bari Baars werden op 26 maart 1945 door de Duitse politie beschoten tijdens een razzia op de Nieuwmarkt. 'Izy' Deegen was vrijwel op slag dood, zijn vriend Bari Baars is overgebracht naar het Binnengasthuis, alwaar hij de volgende middag is overleden. Alex Evers liep op de avond van 11 april 1945 alleen over de Nieuwmarkt. Het was twee minuten over acht, de avondklok was al ingegaan. Zijn moeder gebaarde van achter het raam van hun huis dat hij snel binnen moest komen. Toen werd Alex in zijn hand geraakt door een kogel van de Duitse politie. Hij rende de schuilkelder van het plein in, maar rende er aan de andere kant weer uit. Daar werd hij onderschept door een Duitse politieagent die hem direct neerschoot. Alex Evers werd op een ambulancekar naar het Binnengasthuis gebracht, maar zou daar nooit aankomen. Hij overleed onderweg. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de oud-bewoners van de Nieuwmarktbuurt. Onthulling De plaquette is onthuld op 23 april 1995.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2657
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards