Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kwadendamme, plaquette voor Andries de Koning

De plaquette voor Andries de Koning in Kwadendamme (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis aan deze verzetsman die op 31 maart 1945 in Amsterdam door de bezetter is gefusilleerd. Andries de Koning werd geboren op 27 juli 1917 als zoon van Adriaan de Koning en Cornelia Driedijk. In 1942 moest hij zich als gedemobiliseerd soldaat melden in Amersfoort, om vrijwillig in krijgsgevangenschap te gaan. Daarom dook hij onder bij zijn oom Geert, winkelier in Amsterdam. Geert de Koning kwam regelmatig naar Kwadendamme om voedsel te halen voor onderduikers. Hierdoor raakte ook Dries (Andries) betrokken bij het ondergrondse verzet. Als lid van een Knokploeg (KP) waren Dries en zijn oom Geert in het bezit van wapens. Op 6 maart 1945 werden beiden gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 21 maart 1945 werd aan de Noordervaart nabij Stompetoren een aanslag gepleegd op een transport van vijf arrestanten die met paard-en-wagen naar het Huis van Bewaring in Alkmaar werden gebracht. Dit transport werd bewaakt door drie Duitse soldaten van de Grenzaufsichtstelle (de kustbewaking). Hierbij raakten twee Duitse soldaten gewond. De derde wist te ontvluchten en de Sicherheitsdienst in Alkmaar te bereiken. De boerderij waar de overvallers hun fietsen hadden neergezet werd op 23 maart plat gebrand. Er werd besloten dat er een tweede represaille moest komen en op 31 maart 1945 werden vijf gevangenen op de Fusilladeplaats Rozenoord te Amsterdam gefusilleerd. Onder hen Dries en zijn oom Geert. Beiden werden begraven op het kerkhof in Overveen, nabij Haarlem, waar meer mensen uit het verzet begraven liggen. Vanwege een tekort aan brandstof werden de gevangenen niet in Stompetoren gefusilleerd, maar in Amsterdam. In 1946 is op verzoek van de buurtvereniging een straat naar Andries de Koning vernoemd. Onthulling De plaquette is onthuld op 4 mei 1955.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2758
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards