Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Breda, 'Indië-monument' (2)

Het 'Indië-monument' in Breda herinnert aan allen die tussen 8 december 1941 en 27 december 1949 (de periode tussen de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan en de Nederlandse erkenning van de onafhankelijke republiek Indonesië) ten offer vielen aan oorlogsgeweld of kampagressie en aan hen die met de Nederlandse ingezetenen van het voormalige Nederlands-Indië sympathiseerden. Oprichting De totstandkoming van het monument in Breda is een samenwerkingsverband van de werkgroep Indië-Herdenking en de plaatselijke Stichting Raffy, van het gelijknamige verzorgingshuis voor Indische en Molukse ouderen. Aangezien het voor veel ouderen steeds moeilijker werd om de herdenking in Den Haag of elders bij te wonen, besloot men om een monument in de regio Noord-Brabant West op te richten. Een monument waar, naast het jaarlijks op 15 augustus herdenken van de overledenen, ook herkenning en erkenning centraal staan. Onthulling Het monument is op 15 augustus 2006 onthuld door vier vrouwen van opeenvolgende generaties uit de familie Cordier de Croust, te weten de 89-jarige bewoonster van huize Raffy Ajat en haar dochter Katrien, kleindochter Ruth en achterkleindochter Yvette. Bij de onthulling was de loco-burgemeester van Breda Marja Heerkens aanwezig. Zij sprak in haar toespraak de hoop uit dat 'Breda met de onthulling van het Indië-monument een stap dichter bij de erkenning van het oorlogsleed van zijn Indische burgers is gekomen'. Tijdens de onthulling las Masja Dragt een gedicht voor van Willem Brandt, getiteld 'Het Kamp'. Brandt schreef dit gedicht als een ode aan de vele overledenen.

Vervaardiger
  • Wim Verhagen
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2842
Trefwoorden
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards