Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wageningen, plaquette in scholengemeenschap Pantarijn

De plaquette in de scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen is opgericht ter herinnering aan 40 leerlingen, leerkrachten en personeel van de toenmalige Rijks HBS die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Tevens dient de plaquette als herinnering aan de oud-leerlingen die die bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië (1941-1949) zijn omgekomen. De namen van de 40 oorlogsslachtoffers luiden: B.J. Ader, J.W. v.d. Bergh, M.C.A. Boon, G.W. Boxman, A.J. Bussemaker, L. van Delden, J.J.L. Geel, H. van Gerrevink, N.W. Gitz, C. Gouka, Th. de Haas, Jhr. C. van Holte, A.K. Jansen, P.W.J. Joosten, Th. Joosten, J.G.H. Karssen, W.A. Kramer, W.T. v.d. Lee, H.H.F. Neisingh, S.C.J. Olivier, D.J. Hartevelt, J. Werf, H.M. v.d. Poel, G.G. van Poeteren, C.H. van Raalten, D. Rookmaker, P. Roseboom, L.C. Schalkwijk, Jhr. J. Schimmelpenninck, B. Sikken, G.F. Sipman, A.H. Soeteman, H.M. Storm, J.F. Tierie, H. Veen, A.C. van Versendaal, W.J. Versteeg, P.J.J. Wolters, J. van Wijngaarden en Alexander van der Woude. Alexander van der Woude werd geboren op 25 april 1900 in Amsterdam. Hij was getrouwd met Elsiena Kropveld, het echtpaar woonde in Wageningen. Ze hadden twee kinderen: Louis Hein, geboren op 2 juli 1932 en Henriette Frederika, geboren op 14 februari 1935. Alexander was van 1931 tot 1940 docent Duits aan het Wagenings Lyceum. Tijdens de bezettingsjaren heeft het gezin ongeveer een jaar ondergedoken gezeten, ergens in de buurt van Utrecht. Ze zijn verraden, en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Alexander van der Woude en zijn vrouw en kinderen zijn op 6 maart 1944 in Auschwitz om het leven gebracht. Onthulling De plaquette is op 4 mei 1951 onthuld door M.C. van der Veen-Rookmaker. De plaat is na de verhuizing naar het nieuwe schoolgebouw op 11 mei 2007 opnieuw onthuld, wederom door M.C. van der Veen-Rookmaker.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2933
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Plaquette
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards