Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Grafhorst, 'Lancaster-monument'

Het 'Lancaster-monument' herinnert de inwoners van Grafhorst (gemeente Kampen) aan de zes omgekomen bemanningsleden van een Royal Australian Air Force bommenwerper die op 13 juni 1943 hier is neergestort. De namen van de zes gesneuvelde militairen luiden: Leonard Frederick Charles Day, Andrew Gordon, David Crawford Paterson Lundie, Dennis Arthur Thomas, Ronald Oliver Vaughan en Charles William Ross Young. De viermotorige Lancaster bommenwerper van het 460e Squadron van de Royal Air Force was in de avond van 12 juni 1943 opgestegen vanaf de basis Binbrook in het graafschap Lincolnshire in Engeland voor een aanval op Bochum in Duitsland. Aan dit offensief namen 503 vliegtuigen deel. Volgens een Engelse bron gingen er 24 toestellen verloren, waarvan twee van het 406e Squadron, te weten W-4316 (AR-Q) en W-4329. Welk vliegtuig bij Grafhorst neerkwam, is niet bekend. De desbetreffende Lancaster werd op 13 juni 1943 om 1.30 uur getroffen door een Duits gevechtsvliegtuig en stortte neer in het Ganzediep, een zij-arm van de IJssel. Het wrak heeft nog ongeveer een uur in het water gebrand. Zes bemanningsleden kwamen om. Aanvankelijk werden slechts drie van hen geborgen, te weten: Vaughan, Lundie en Sanders. Zij zijn of uit het vliegtuig geslagen, of er zonder parachute uitgesprongen. Op 15 juni 1943 werden zij begraven op de Algemene begraafplaats van Grafhorst. De overige drie vliegers, Young, Day en Thomas, werden een aantal dagen later uit het Ganzendiep gehaald en op 22 juni 1943 bij hun kameraden begraven, in een geallieerd erehof . Het zevende bemanningslid, de 22-jarige Canadese boordschutter John Carlyle Cornis, wist zich per parachute in veiligheid te stellen. Zwaargewond kwam hij neer op het land van een veehouder aan de Kamperzeedijk in de gemeente Genemuiden. De bezetter startte een zoekactie en vond hem op het erf van de veehouder. Cornish werd overgebracht naar het Wilhelmina-Gasthuis in Amsterdam, waar hij een aantal weken verbleef. Na zijn herstel werd hij als krijgsgevangene overgeplaatst naar Duitsland. Op 2 mei 1945 werd Cornish bevrijd door het Schotse regiment 'Royal Dragoon Guards'. Onthulling Het monument is onthuld op 13 juni 1996.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3305
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards