Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Delden, 'Monument voor Geallieerde Militairen'

Het 'Monument voor Geallieerde Militairen' in Delden (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter ere van de Britse en Canadese militairen die Delden bevrijdden. In de periode van de 2 tot 4 april 1945 wordt er heftig gevochten om het kanaal te veroveren en de geallieerde opmars voort te zetten. Het Lake Superior Motor Regiment en het Lincoln and Welland Regiment, behorende tot de Canadian 4th Armoured Division, krijgen de taak om bij Delden een bruggenhoofd te vestigen. Tussen de Groene Brug op de Vossenbrink bij Delden en de sluizen in Wiene sneuvelden tientallen soldaten en burgers. Hoewel de Canadese militairen het meeste krediet kregen voor hun aandeel in de strijd om de sluis van Delden, waren het de Britse militairen die het offensief openden. Zij bonden de strijd aan met de Duitsers voordat de eerste militairen uit Canada Delden bereikten. Drie pelotons van het King Royal Rifle Corps probeerden op 2 april 1945 al de sluizen bij Wiene over te steken. Maar kregen te maken met flinke weerstand van de Hermann Göring divisie, die uit meer dan 5.000 Duitsers bestonden. Vaak waren dit dronken soldaten van de Hitlerjugend. De overkant van het kanaal werd eerst een kwartier lang zwaar gebombardeerd, voordat Britse soldaten poogden de overkant van de sluis te bereiken. Twee pelotons bereikten het eiland bij het gemaal, maar toen het derde peloton in actie kwam zetten de Duitsers mortieren en artillerie in om de aanval af te slaan. Vier Britse soldaten stierven en 25 raakten gewond bij hun poging het Twentekanaal via de sluisbrug over de steken. Één van de dodelijke slachtoffers was de Britse korporaal Reeson die met een verrekijker de omgeving van de sluizen verkende. Hij werd vermoedelijk door een Duitse scherpschutter vanuit de toren van de sluis doodgeschoten. De Engelsen staakten hun aanval en trokken naar Enschede, om het Twentekanaal heen. Zij bevrijdden Hengelo en Borne, terwijl Canadeze soldaten de aanval op de sluis bij Delden op eerste en tweede paasdag voortzetten en hierbij zware verliezen leedden. Er sneuvelden dertien Canadezen in hun verwoede poging het kanaal bij Delden over te steken. Bij deze gevechten raakten ook burgens van Delden gewond. De toenmalige burgemeester verzuimde de bevolking te evacueren. De omgekomen Britten zijn begrafen in het Jonkerbos bij Nijmegen. Op 3 april trekken enkele verkenningseenheden met boten het kanaal over bij de Sluis. In het donker maakt de genie binnen twee uur een noodbrug. Bij het daglicht trekken enkele tanks en twee compagniën de noodbrug over om vervolgens op te trekken richting Delden. De noodbrug is niet sterk genoeg om blijvend te zijn, zodat naast de vernielde Annabrinkbrug een Bailey brug wordt gebouwd.

Vervaardiger
  • Teun Hemelman en Cornelis Koopman
  • Alexander Lubbers
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3328
Trefwoorden
  • Zuil
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards