Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Staphorst, herdenkingskruis

Het herdenkingskruis in Staphorst is opgericht ter nagedachtenis aan de Rotterdamse ambtenaar Pieter Hoppen die op 16 juli 1943 door het verzet is geliquideerd. Pieter Hoppen dook in 1943 onder in Noordwest-Overijssel, omdat de bezetter hem te werk wilde stellen in Duitsland. Hij werd door de Knokploeg Meppel ten onrechte aangezien als verrader en onder valse voorwendselen meegenomen naar een schuur in de buurt van Hamingen in de gemeente Staphorst, waar hij door het hoofd werd geschoten. Hoppen werd even verderop in een weiland begraven. De familie van Pieter Hoppen zocht tientallen jaren naar de jongeman, maar stuitte in de regio Staphorst op een muur van zwijgen. In 2009 besloot de gemeente Staphorst een graafactie te laten doen door de Berging en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Bij een tweede graafactie werd het stoffelijk overschot van de Rotterdammer gevonden. Pieter Hoppen werd op 13 oktober 2010 herbegraven op het Ereveld Loenen. Onthulling Het monument is onthuld op 12 april 2011 door burgemeester Joop Alssema van Staphorst.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3613
Trefwoorden
  • Kruis
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards