Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amersfoort, monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949

Het monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 in Amersfoort is opgericht ter ere van de gevallen Cavaleristen tijdens de 'koloniale oorlog in Indonesië' in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1946-1949. Het monument bevindt zich op het terrein van de Bernhardkazerne. De eerste gebouwen van deze kazerne werden in de jaren 1938-1939 geplaatst op een terrein aan de rand van Amersfoort dat al eeuwen lang werd gebruikt voor exercities en militaire oefeningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne door de Duitsers gebruikt voor de legering van personeel van het vliegveld Soesterberg. Van mei 1939 tot juni 1996 (m.u.v. de oorlogsjaren) was de Bernhardkazerne een typische Cavaleriekazerne. Duizenden huzaren zijn daar opgeleid tot tankchauffeur, schutter of voor andere functies. In juni 1996 werden ook de Infanterieopleidingen op de Bernhardkazerne ondergebracht. Deze werden samengevoegd met de Cavalerie in één opleidingscentrum, het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan). Op de kazerne vinden ook andere opleidingen plaats onder meer voor de zogenoemde vredesmissies. Oprichting De plaquette van de in 1940 tot 1950 gevallen leerlingen van de SROC werd op 25 oktober 1952 onthuld. In 1954 werd de sculptuur onthuld. Na het opheffen van de SROC werd de plaquette verplaatst van bij de ingang van de school naar het monument voor de Gevallenen der Cavalerie. Op 21 september 2018 werd er een plaquette en een foto geplaatst voor Tweede Luitenanant Ru van Stolk. Bij de onthulling was een nabestaande aanwezig. De onthulling werd verricht door majoor Vinkhuyzen en luitenant De Bouter.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3767
Trefwoorden
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards