Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aalten, gedenkzuil

De gedenkzuil in Aalten is opgericht ter ere van de geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog én de bevrijding in Aalten en/ of in de omgeving zijn gesneuveld. Daarnaast herinnert de zuil aan de omgekomen verzetsman Cornelis Ruizendaal. Op 26 juni 1943 stortte een Britse bommenwerper in weiland bij IJzerlo neer. Hierbij kwamen vijf bemanningsleden om het leven. Cornelis Ruizendaal, beter bekend onder zijn verzetsnaam ‘Zwarte Kees’, werd in 1943 leider van de Aaltense knokploeg (KP). Hij werd verraden en op 20 april 1944 sneuvelde hij in een vuurgevecht met de SS. Luitenant Andrew Duncan leidde het peleton dat bij de bevrijding van Aalten op 30 maart 1945 zware verliezen te verduren kreeg. De leden van het peleton die bij deze acties omkwamen zijn begraven op begraafplaats Berkenhove. Andrew Duncan is begraven op de Reichswald Forest War Cemetery bij Kleve. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Kenneth Scott uit het Canadese Port Hope. Hij is de neef van Andrew Duncan. Samen met de heer Wim Rhebergen heeft hij invulling gegeven aan de wens om Andrew Duncan óók op de begraafplaats Berkenhove, waar zijn kameraden begraven liggen, te kunnen herdenken. Onthulling De genkzuil is op 12 juni 2012 door de heer Kenneth Scott en de heer Paul Ruizendaal, de oudste zoon van Cornelis Ruizendaal, onthuld. Er waren diverse nabestaanden uit binnen- en buitenland aanwezig. De muziek werd verzorgd door het Koperensemble Fanfare Korps Nationale Reserve, Koninklijke Landmacht en 2 Pipers (doedelzakspelers) van The Royal British Legion. De Britse Major Baker, generaal van The Grenadier Guards, de eenheid die Aalten in 1945 bevrijdde, verzorgde ook een toespraak. Om 16:45 passeerde een C-47 Dakota van de Battle of Britain Memorial Flight voor een flypast. Dit vliegtuig was speciaal hiervoor uit Engeland overgekomen.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3770
Trefwoorden
  • Zuil
  • Verzet Nederland
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards