Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rhenen, Gedachteniskerk

De Gedachteniskerk in Rhenen is opgericht ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en zij die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. De kerk diende een plek te worden waar deze gevallenen voortdurend zouden worden herdacht. De kerk werd in 1959 in gebruik genomen. Het oorspronkelijke doel van de kerk, ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog, werd na de ingebruikname uit het oog verloren. Na dertig jaar werd er een gedachteniscommissie opgericht. Hierbij lag de nadruk vooral op de slachtoffers van de Grebbeberg. Later werd deze groep uitgebreid. In 2019 werd de sluiting en verkoop van de Gedachteniskerk aangekondigd. De Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk heeft zich toen ten doel gesteld het gebouw te behouden als monument en plek van herdenken, en het in het kader van deze doelstelling te verwerven en te herbestemmen. In 2023 is de Gedachteniskerk op voorspraak van de Vrienden van de Gedachteniskerk aangekocht door erfgoedontwikkelaar Tomorrow, onderdeel van projectontwikkelingsbedrijf Ingenious. Samen werken deze partijen in de komende jaren aan een nieuwe toekomst voor de Gedachteniskerk. Oprichting De bouw van de Gedachteniskerk was een initiatief van Stichting Bouwfonds Gedachteniskerk Rhenen, die middels een prentjesactie en een door de KRO gesteunde nationale steentjesactie de bouw bekostigde. De stichting koos de architect, Jules Kirch, in 1955 aan de hand van een prijsvraag. In augustus 1957 werd het ontwerp gepresenteerd in de vorm van een maquette. De eerste hoeksteen legde aartsbisschop Bernardus Johannes Alfrink op 10 mei 1958. Onthulling Op 4 oktober 1959 wijdde aartsbisschop Bernardus Johannes Alfrink de kerk in. Herdenking Voorafgaand aan de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg op 4 mei wordt er in de kerk jaarlijks een oecumenische gebedsviering georganiseerd: een gebedsviering waarbij ieder mens welkom is.

Vervaardiger
  • Jules Kirch
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards