Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vessem, Lancastermonument

In de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 Mei 1944 werd boven Vessem een Britse Lancaster bommenwerper neergeschoten. De Lancaster van het 35 Squadron (Pathfinders), ND962 werd bestuurd door F/Lt. Ernest Holmes DFC en steeg die vooravond om 22.47 uur op voor een aanval op doelen bij de Duitse Stad Dortmund. Boven het doelgebied werd de Lancaster aangevallen door Duitse nachtjagers en werd tussen Vessem en Middelbeers onbestuurbaar. Door een felle brand explodeerde het vliegtuig en stortte het bij Molenbroek rond 01.00 uur tegen de grond. Vijf van de bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Naast piloot F/Lt. Ernest Holmes, wist ook Navigator P/O. D.E. Coleman en Radio telegrafist W/O. F. Tudor DFM uit het vliegtuig te springen met behulp van een parachute. Ernest Holmes en Derrick Coleman werden door verraad in Antwerpen gearresteerd en moesten in krijgsgevangenschap het verloop van de oorlog afwachten in verschillende krijgsgevangenenkampen. Frank Tudor liep bij zijn parachutesprong verwondingen op en werd vrijwel meteen na zijn landing gearresteerd. De namen van de slachtoffers luiden; Navigator F/Lt J.K. Stewart DFC 33 jaar Radio telegrafist F/O H.T.Maskell 35 jaar Boordwerktuigkundige Sgt J.R.Cursiter 20 jaar Rugkoepelschutter F/Sgt A.W. Cox 21 jaar Staartschutter Sgt A.S.McLaren 37 jaar Oprichting Het monument is opgericht op initiatief van Ad van Zantvoort, Dhr Toon Vermeulen, en HKK kring Vessem “De Hooge Dorpen”. Onthulling Het monument is onthuld op zaterdag 29 september 2018. Bij de plechtigheid waren Ernest Holmes, de nu 97 jarige piloot van de betrokken Lancaster bommenwerper, zijn zoon David Holmes en Wethouder van Gemeente Eersel, Dhr. Eric Beekx, aanwezig.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4124
Trefwoorden
  • Beeld
  • Geallieerde militairen
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards