Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vianen, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Vianen (gemeente Vijfheerenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: H.H. van den Brink, G. van Eijk, H.G. Schram en P.L. Verhoef. Hendrik van den Brink was de leider van het verzet in de Krimpenerwaard en Vianen en omgeving. Hij werkte ook onder het alias ‘Paul van Vianen’. Van den Brink werd gearresteerd door de bezetter en wist te ontsnappen. Tijdens zijn vlucht op 15 januari 1945 werd hij echter doodgeschoten door de bezetter in de tuin van de Blauwpoort te Vianen. Hendrik van den Brink was 45 jaar. Hermanus Schram was rayonleider van de ondergrondse in Den Haag. Hij was ook werkzaam onder het alias ‘Cobbenhagen’. Hermanus Schram werd verraden en op 7 oktober 1944 op 22-jarige leeftijd te Rijswijk gefusilleerd door de bezetter. Pleun Verhoef was luitenant bij het Bureau Bijzondere Opdrachten in Londen. Tijdens zijn eerste spionageopdracht werd zijn vliegtuig boven het IJsselmeer neergeschoten op 6 juli 1944. Pleun Verhoef overleed op 24 jarige leeftijd. Gerrit van Eijk was stuurman bij de koopvaardij op S.S. "De Weert". Van Eijk kwam op 1 juli 1944 op 30-jarige leeftijd na een torpedoaanval om het leven in de Straat van Mozambique. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van het Comité Oorlogsherdenkingsmonument Vianen en is bekostigd met giften uit de bevolking. Onthulling Het monument is onthuld op 3 mei 1950. Na de onthulling is het monument in eigendom overgedragen aan de gemeente Vianen, die zorg draagt voor het onderhoud.

Vervaardiger
  • Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 651
Trefwoorden
  • Beeld
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards