Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam herinnert aan de onderduikplaats waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar bekende dagboek schreef. Een uniek document, dat vertelt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van genocide. Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende die miljoenen joden is aangedaan en heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven. Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen voor het werkkamp, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken in zijn eigen bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht. Dit pand bestond uit een voorhuis, waar zich het kantoor en de magazijnen bevonden, en een achterhuis dat deels leegstond. Met hulp van twee medewerkers werd in vier kamers van het achterhuis een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd, waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Op 4 augustus 1944 valt de Grüne Polizei het achterhuis binnen. Anne Frank en de zeven andere onderduikers worden gearresteerd. Vanuit het doorgangskamp Westerbork in Nederland worden de acht onderduikers met het laatste transport naar Auschwitz getransporteerd. Na een maand in Auschwitz worden Anne Frank en haar zuster Margot in oktober 1944 op transport gesteld naar het kamp Bergen-Belsen. Margot en Anne krijgen tyfus en sterven kort na elkaar in maart 1945, enkele weken voor de bevrijding. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de kampen. Na de oorlog liet Otto Frank delen van het dagboek lezen aan vrienden. Op hun aandringen werd een uitgever gezocht. Dit lukte niet direct. Nadat professor Jan Romein op 3 april 1946 in Het Parool een artikel ( Kinderstem ) had geschreven, werd een uitgever gevonden. Op 25 juli 1947 verscheen het dagboek onder de titel Het Achterhuis bij uitgever Contact in een eerste oplage van 1500 exemplaren. Veel aandacht kreeg het boek aanvankelijk niet. Maar eind jaren vijftig, begin jaren zestig kwam er een radicale omslag in het denken en spreken over de oorlog. De jodenvervolging kwam steeds centraler te staan en de geestelijke en lichamelijke schade werd erkend en individuele trauma's kwamen aan het licht. Het dagboek van Anne Frank is een wereldwijde bestseller geworden: ruim 25 miljoen exemplaren zijn verkocht en het boek is in minstens zestig talen uitgegeven. Oprichting Op 3 mei 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht om het pand aan de Prinsengracht te behouden. Onthulling Drie jaar later, op 3 mei 1960, werd het Anne Frank Huis geopend. Sindsdien hebben miljoenen mensen uit de hele wereld het museum bezocht.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 834
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards