Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Diessen, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Diessen (gemeente Hilvarenbeek) aan tien omgekomen medeburgers, een Nederlandse militair en elf Franse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De namen van de tien Nederlandse burgerslachtoffers luiden: Marie van den Bergh, Paulus van den Bergh, Wilhelmina de Brouwer, Marie Menhere, Elisabeth Menhere, Paulina van Gool, Adriana Vingerhoets, Cornelis Vingerhoets, Maria Vingerhoets en Johannes Vingerhoets. De naam van de gesneuvelde Nederlandse militair luidt: Jan de Vries. De namen van de elf omgekomen Franse militairen luiden: Jean Bazille, Victor Duchatel, Fortuné Duvinage, Henri Gudin, Joseph Herault, Jean Huron, Jules Ladurelle, Marcel Laversin, Marsel Luory, Pierre Moliére en Vernon Vivien. Op 11 mei 1940 trokken Franse militairen van het 6 e en 7e escadron van het 4 e regiment Dragon Portes het Noord-Brabantse dorp Diessen binnen. Ze namen stelling in en wachtten op de komst van de bezetter. De volgende dag kwam het tot een gevecht tussen de Franse en Duitse troepen. De overmacht van de bezetter was te groot, waarop de Franse militairen besloten zich via Esbeek terug te trekken. Tijdens de gevechten zijn drie Nederlandse burgers en elf Frans militairen om het leven gekomen. De volgende dag kregen tien jonge mannen uit Diessen het bevel van Duitse militairen de gesneuvelde Franse soldaten te begraven in een massagraf. Drie dagen later, toen de Duitse soldaten verder getrokken waren, besloten de Diessense jonge mannen de lichamen van de Franse militairen op te graven en ze een laatste rustplaats te geven op het R.K. parochiekerkhof van Diessen. Op het gezamenlijke graf werden de helmen van de gesneuvelden en een houten kruis geplaatst. Later is dit vervangen door een stenen kruis. De Nederlandse militair Jan de Vries is op 21-jarige leeftijd in de meidagen van 1940 bij vliegveld Ypenburg in de strijd tegen de bezetter om het leven gekomen. Vlak voor de bevrijding werd op 24 september 1944 de Driessense toren, die door de bezetter als observatiepost werd gebruikt, zwaar getroffen. Sjaantje Vingerhoets (5 jaar), Cornelis Vingerhoets (7 maanden) en Paulus van den Bergh (2 weken) waren vlak bij de toren in een schuilkelder. Een granaat die de ingang van de schuilkelder trof, kostte hun het leven. In 1949 hebben de Franse autoriteiten het stoffelijk overschot van de militairen opgegraven en getracht hen te identificeren. Slechts van vier van de elf soldaten kon de identiteit worden vastgesteld. Zij zijn herbegraven in Frankrijk. De overige zeven zijn herbegraven op de Franse Erebegraafplaats in Kapelle, Zeeland. Oprichting Aanleiding voor oprichting was de 50ste herdenking van de bevrijding. Onthulling Het monument is onthuld op 3 oktober 1994.

Vervaardiger
  • Louis de Groot (16-06-1949)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 943
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards