Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bester Dick, Vught oktober 1943.

Bester Dick, Vught oktober 1943.Oorlogscorrespondentie Tussen Simon Pijnenburg ( roepnaam Dick) en zijn familie.Zijn ouderlijk huis was in Boxtel. Hij zat in het verzet, woonde in Amsterdam, misschien al voor de oorlog en in ieder geval na de oorlog.Zijn verzetsgroep werd verraden door Nederlander Antonius van Waals.Na Simons arrestatie door de Duitsers is hij naar een Duitse gevangenis gebracht in Remscheid-Lütteringshaufen.Ondanks zijn uiterlijk was hij niet Joods. Hij werkte de laatste tijd van zijn gevangenschap in een suikerfabriek en had daardoor redelijk te eten. De gevangenis (1945) werd door de Russen bevrijd. De vrijgelaten gevangen moesten maar zien hoe ze weer naar huis gingen. Hij keerde lopend/liftend terug naar Nederland. Het eerste deel van de reis in colonne richting het westen. Later is hij geholpen door iemand of een organisatie met de terugreis. Tijdens zijn reis reisde hij met een mede bevrijde gevangene die bij de KLM had gewerkt, en die beloofd had om iedereen uit zijn groep na de oorlog een baan bij de KLM te geven, als ze levend in Nederland zouden terugkeren. Bij de KLM had hij na de oorlog een opleiding voor marconist/radiotelegrafist en kreeg een baan in deze functie.De familie was dolblij hem weer terug te zien toen hij bij zijn ouderlijk huis in Boxtel terug keerde.Zijn familie ( zwager Cor Staal/roepnaam Maup uit Vught - mijn opa) had tijdens zijn gevangenschap met hem gecorrespondeerd, alle brieven werden vertaald in het Duits.Simon Pijnenburg ( Dick) woonde na de oorlog in Amsterdam en had zich verloofd, echter in 1947 kwam hij op het leven door een vliegtuig ongeluk in Kopenhagen.

Collectie
  • Schriftelijke bronnen
Type
  • Overige schriftelijke bronnen
  • Brief
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 5.3.45888
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards