Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hotel 'Van Laar'

1900

Op de voorgrond is de spoorlijn Arnhem-Utrecht en een spoorboom. Naast het hotel ziet men de stalling voor paard en rijtuig. Het hoge gedeelte is Hotel van Laar ( eigenaar Jacob van Laar) en het lage gedeelte is het café-restaurant. Daarnaast de stalling voor paard en rijtuig. Eerst was het hotel het koffiehuis van Hendrik Mulder de "alles kunner".Jacob van Laar is een zoon van Huibert van Laar van De Posthoorn, een logement aan de Grotestraat. Deze Huibert is in 1891 overleden. Op de voorgrond een spoorboom van de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het hoge gedeelte is Hotel van Laar ( eigenaar Jacob van Laar) en het lage gedeelte is het café-restaurant. Daarnaast de stalling voor paard en rijtuig. Eerst was het hotel het koffiehuis van Hendrik Mulder de "alles kunner".Jacob van Laar is een zoon van Huibert van Laar van De Posthoorn, een logement aan de Grotestraat. Deze Huibert is in 1891 overleden. In 1912 gaat het hotel over naar Joh. v.d. Berg onder de nieuwe naam "Hotel Welgelegen". en er wordt een naar de "eischen des tijds" ingerichte kegelbaan aangelegd. Achter het hotel is een ruime tuin met enkele beeldhouwwerken en een tennisbaan. Op mooie zomeravonden wordt er vaak een openluchtbal gehouden, compleet met lampions en vetpotjes. In de jaren twintig krijgt het hotel aan de andere zijde van de weg een overtuin onder de kastanjebomen met een mooie zitgelegenheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het hotel gebruikt als Wehrmachtsheim voor de Duitsers en na de bevrijding in 1945 zitten er Canadese soldaten in. Uiteindelijk wordt het totaal uitgewoonde hotel geheel opgeknapt en komt er een uitbreiding met 40 bedden. In de jaren '60 wordt het hotel verpacht aan het echtpaar Liebrechts-Katz. Het krijgt dan de naam "De Witte Hinde". In 1975 wordt de daar nog aanwezige bebouwing afgebroken om plaats te maken voor het Witte Hindepark en het appartementencomplex "De Witte Hinde".

Vervaardiger
  • Menger, Th. (Boekhandel 'Het Wapen Van Ede') / Brouwerstraat 1 - Grotestraat 91, Ede
Type
  • Audiovisueel materiaal
  • ansichtkaart
Identificatienummer van Historisch Museum Ede
  • 310323
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards