Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tijdelijk graf van de heer Bart van Elst

Tijdelijk graf van Lambertus van Elst (Bart) werd geboren op 21 juli 1917. Als dienstplichtig soldaat was hij ingedeeld bij de Veldartillerie in Ede, maar in 1938 werd hij beroepsmilitair bij de politietroepen. Na de capitulatie trad hij in dienst bij de marechaussee. In mei 1942 werd hij gearresteerd en gebracht naar kamp Amersfoort en vandaaruit naar Duitsland. In september 1943 wist hij te ontsnappen en dook onder in Bennekom. Daar werd hij actief bij de lokale verzetsorganisatie. Hij was een meester in het vervalsen van paspoorten. Toen hij een keer op de fiets van Veenendaal naar Ede reed, werd hij herkend en verraden. Hij wist opnieuw te ontsnappen en vond een ander schuiladres. Bart was commandant van een verzetsgroep, die betrokken was bij een wapendropping op 9 maart 1945 aan de Immenweg in Lunteren. De wapendropping mislukte en de volgende morgen werd Bart van Elst gearresteerd. Als vergeldingsmaatregel voor het doodschieten van een Nederlandse politieman/jodenjager in Amersfoort werden op 20 maart 1945 tien gevangenen van kamp Amersfoort gefusilleerd op de Appelweg in Amersfoort aan de achterzijde van de Juliana van Stolbergkazerne. Bart was één van hen. Bart van Elst is bijgezet in het mausoleum op de Paasberg in Ede.

Type
  • Audiovisueel materiaal
  • foto
Identificatienummer van Historisch Museum Ede
  • 370913
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards