Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Collectie Förster-VanLijpzigh

1940 - 1945

Collectie Förster-VanLijpzigh. Collectienummers 11.42.1 t/m 11.42.42. Originele documenten, scans en stukken door familie geschreven tekst over de oorlogservaringen van:Paul Förster, tijdens de oorlog werkzaam bij de geneeskundige dienst van de Luchtbeschermingsdienst. Hij woonde en werkte in het centrum van Nijmegen en verleende o.a. geneeskundige hulp tijdens het bombardement en toen Nijmegen van september 1944 tot februari 1945 in de frontlinie lag. Hij zat tevens bij de padvinderij en werkte tijdens de oorlog mee aan illegale bijeenkomsten van de padvinders. Frans Förster, Nederlands militair in krijgsgevangenschap.Riet Förster, hield een dagboek bij van september 1944 tot februari 1945. Bep van Leipzigh woonde op de Groesbeekseweg 35 in Nijmegen.Tijdens de oorlog was ze eerst vrijwilliger bij het Rode Kruis waarbij ze hielp met de zorg voor Belgische krijgsgevangenen die over de Waal vervoerd werden en tussen 30 mei en 5 juni 1940 langs Nijmegen kwamen. Vanaf september 1940 was ze leerling ziekenverpleegster. Ze werkte als verpleegkundige in het Canisiusziekenhuis en in 1944 was ze werkzaam op de operatieafdeling (OK). Ze werkte o.a. tijdens het bombardement op Nijmegen en operatie Market Garden.Jean van Leipzigh, hoof personeelszaken van de Nyma. Hij werd bij de april-mei staking opgepakt en zat kort in concentratiekamp Vught. Daar kende hij verschillende verzetsleden, o.a. de gebroeders Van der Veer en Fredericks. In september 1944 maakte bij het bombardement op de Nyma mee. Hij woonde aan de Groesbeekseweg vlak bij het keizerkarelplein en dag daar ook de intense strijd rond operatie Market Garden. Daarna werd hij geevacueerd naar het Canisiusziekenhuis.

Collectie
  • Collectie Förster-VanLijpzigh
Type
  • document
  • Schriftelijke bronnen
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 11.42.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards