Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Verhaal van Antje en Hein Kop gedurende de oorlogsperiode

1939 - 1941

Verhaal van Antje en Hein Kop gedurende de oorlogsperiode "Lidmaatschap NSB" "Broer en zus Antje en Hein Kop zaten in het verzet alsook de man van Antje, bij iedereen bekend als Annie. Vader en moeder van Annie en Hein, Piet Kop en Elisabeth Gunkel waren lid van de NSB. Toen in Rotterdam de bommen vielen waren Piet en zijn zoon Henk alles kwijt ,het bedrijf was compleet verdwenen. Piet was in 1932 al lid geworden van de NSB. Hij had graag gezien dat ook Hein lid werd. Hein zag dat echter op dat moment nog niet zitten, omdat hij ondanks de grote werkeloosheid, de teleurstelling van zijn vader in de Nederlandse regering niet deelde. Uiteindelijk kreeg vader Piet hem in 1939 zover eens een vergadering bij te wonen. Henk verwoordde het tijdens zijn proces dat na de oorlog plaats vond als volgt: Hier kan wel eens iets goeds uit komen. Diezelfde avond tekende hij voor een lidmaatschap. Ook zijn moeder en jongste zus waren al lid. Dit heeft tot 1941 geduurd. De vrouw van Piet is tot na de oorlog lid gebleven. Henk is in 1941 het lidmaatschap ontzegd omdat men hem geen goed NSBer vond. Zus Elisabeth had al eerder haar lidmaatschap opgezegd en vader Piet was in september 1940 gestorven. Geen van hen heeft ooit Antje of Hein verraden terwijl ze op de hoogte moeten zijn geweest van hun activiteiten in het verzet. Henk is na zijn lidmaatschap onderduikers in huis gaan nemen. Na het bombardement is iedereen naar Amsterdam verhuisd." "Korte omschrijving ( werkzaamheden in de oorlogsperiode) van Annie en Jo den Hartog-Kop" "Korte omschrijving ( werkzaamheden in de oorlogsperiode) van Hein Kop"

Collectie
  • Schriftelijke bronnen
Type
  • verhaal
  • Overige schriftelijke bronnen
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 5.3.33337
Trefwoorden
  • oorlogsgebeurtenissen
  • Lid geweest
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards