Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Scheveningse muts

Scheveningse muts of knipmuts, met zilveren ijzer en gouden knoppen. Op zondag 30 januari 1944 vindt onverwacht een razzia plaats op twee kerken in Aalten. De bezetter weet dat op zondag de kerken vol zitten, ook met jonge mannen en onderduikers die zich onttrekken aan de Arbeidseinsatz of niet terugkeren van verlof. De gereformeerde Westerkerk wordt door SS-ers omsingeld. Binnen proberen enkele onderduikers zich tevergeefs te verstoppen of langs het orgel te ontsnappen. De kerkgangers moeten hun persoonsbewijs tonen en jonge mannen in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar worden vastgehouden. Een enkeling weet te ontsnappen. De negentienjarige Gerrit Hoopman zit in de kerk naast de Scheveningse evacuee Mevrouw Visser-Taal. Zij geeft hem haar muts, cape en overrok, gearmd verlaten zij samen de kerk en kan Gerrit ontsnappen. In de Westerkerk worden tweeënveertig mannen aangehouden en in de Oosterkerk zes. Ze worden naar Arnhem gebracht voor verhoor en daarna naar kamp Amersfoort of het Oranjehotel in Scheveningen. Daarna moeten ze in Duitsland werken of komen in strafkampen terecht. Een aantal van hen overleeft dit niet.

Collectie
  • Tweede Wereldoorlog textiel
Type
  • knipmuts
Identificatienummer van Nationaal Onderduikmuseum
  • T08483 01
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards