Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Persoonsbewijs van Petrus Wilhelmus van der Ham

Peter van der Ham (1923-1995) plakte op 10 mei 1941 samen met een vriend een aanplakbiljet op de poort van de Scheveningse gevangenis met de tekst: "In deze bajes zit geen gaajes. ’T Is pot verdori Hollands-glorie, Oranje zal overwinnen." Een variant op het versje dat volgens geruchten eerder dat jaar al op de gevangenismuren was geschreven. Ook de illegale pers verspreidde het versje begin 1941. Voor zijn daad kreeg Van der Ham een boete van 125 gulden.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Oranjehotel

Oranjehotel

Het Oranjehotel in Scheveningen was een gevangenis en huis van bewaring, interneringskamp (vijandelijke burgers), Polizeigefängnis en interneringskamp (bijzondere rechtspleging). Het Oranjehotel was in 1919 opgericht als Huis van Bewaring naast de Strafgevangenis Scheveningen. In de meidagen van 1940 zaten in gevangenis staatsgevaarlijk geachte Duitse burgers, krijgsgevangenen en NSB’ers gevangen. Van mei 1940 tot mei 1945 diende de gevangenis als Polizeigefängnis waar de Duitse bezetter politieke gevangenen, verzetsdeelnemers, zwarthandelaren, Joden, Jehova’s Getuigen, Roma en Sinti opsloten. Het Oranjehotel, ook Kamp Cellenbarakken genoemd, was van 13 mei 1945 tot begin 1949 een interneringskamp (bijzondere rechtspleging) waar personen verdacht en veroordeeld van collaboratie gevangen zaten.Het Oranjehotel in Scheveningen was een gevangenis en huis van bewaring, interneringskamp (vijandelijke burgers), Polizeigefängnis en interneringskamp (bijzondere rechtspleging). Het Oranjehotel was in 1919 opgericht als Huis van Bewaring naast de Strafgevangenis Scheveningen. In de meidagen van 1940 zaten in gevangenis staatsgevaarlijk geachte Duitse burgers, krijgsgevangenen en NSB’ers gevangen. Van mei 1940 tot mei 1945 diende de gevangenis als Polizeigefängnis waar de Duitse bezetter politieke gevangenen, verzetsdeelnemers, zwarthandelaren, Joden, Jehova’s Getuigen, Roma en Sinti opsloten. Het Oranjehotel, ook Kamp Cellenbarakken genoemd, was van 13 mei 1945 tot begin 1949 in gebruik als interneringskamp. Hier zaten verdachten van en veroordeelden voor collaboratie opgesloten.

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards