Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Middelburgschepolder, 1644-1965

1644 - 1965

Inleiding Ligging: Gemeente Middelburg (voor de herindeling van 1966 in de voormalige gemeente Nieuw- en Sint Joosland) Kadastrale grootte: 283 ha. Belastbare oppervlakte: 273.3346 ha. Hoogteligging: 1,0 M. tot 2,1 M. + N.A.P. Bedijkt: 1644. Als gevolg van minder gunstige financiële omstandigheden voor de stad werd in 1679 de heerlijkheid de Middelburgsche polder verkocht aan Catharina Verbrugge, weduwe van burgemeester Cornelis Claesz. Elfsdijk. In 1718 werd besloten de "Ordonnantie op de dijkage van Walcheren" uit 1559 aan te houden. In 1770 sloot de ambachtsheer van Nieuwland met de hoofdingelanden van de polder een overeenkomst waarbij bepaald werd dat de ambachtsheer als onbezoldigd dijkgraaf in het bestuur zou zitten, zolang hij grond in de polder in eigendom heeft, dus ook hoofdingeland is. Toen de ambachtsheer Cornelis Serlé in 1818 niet meer gegoed was in de polder werd op grond van deze overeenkomst een ingeland tot dijkgraaf benoemd. De landen en de hofsteden kwamen in de loop van de negentiende eeuw in handen van de Nieuwlandse boeren. Tijdens de bedijking van de polder werd er aan de westzijde een sluis gelegd in de kreek van de Stinckaert, die uitkwam in de Molenpolder. Ook aan de noordzijde van de polder werd in 1644 een sluis aangelegd. Deze sluis werd in 1708 gedempt. De afwatering verliep via de Waaijenburgse sluis naar het Arnemuidse Gat, later werd de afwatering op de polder Walcheren gebracht. Na de ingebruikname van het gemaal Ritthem in 1936 wordt het polderwater daar naar toe afgevoerd. Van de in deze gebundelde inventarissen beschreven archieven is die van de Middelburgsche polder het best bewaard gebleven. Wel ontbreken enkele stukken, bijvoorbeeld het 'Register van registrature', dat in 1655 werd aangelegd, en enkele kaarten. Ook de rekeningen vóór 1782 zijn niet meer aanwezig. Tot 1679 hield het polderbestuur zich ook bezig met ambachtsheerlijke zaken. Zo zijn er in het resolutieboek ook kerkelijke zaken terug te vinden. In 1943 is er een inventarisatie gemaakt door dr. W.S. Unger. Voor de inventarisatie besloeg het archief een lengte van 2,5 meter. Na inventarisatieen selectie tot vernietiging bleef er 1,9 meter over. Walraven en Polderdijk, Nieuw- en Sint Joosland, blz. 204-217, 251-261. Polderdijk en Unger, De Middelburgsche polder. Wilderom, Tussen Afsluitdammen en Deltadijken III, blz. 83-85. Encyclopedie van Zeeland deel II, blz. 324.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3014
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards