Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Mortierepolder, (1845) 1847-1965

1845 - 1965

Inleiding Ligging : Gemeente Middelburg (voor de herindeling van 1966 in de gemeenten Middelburg, Nieuw- en Sint Joosland en Ritthem) Kadastrale grootte : 49.7920 ha. Belastbare oppervlakte : 49.3446 ha. Hoogteligging : ca. 1,0 M. + N.A.P. Bedijkt : 1846. De haven van Middelburg was na de afdamming van het Middelburgse havenkanaal in 1829 niet meer via het kanaal van Welzinge toegankelijk. De gronden in dit kanaal slibten in korte tijd op, zodat omstreeks 1840 plannen voor bedijking werden ontworpen. Er ontstonden echter geschillen over het eigendomsrecht van de opgeslibde gronden. De polder Walcheren meende recht te hebben op de aanwassen, omdat de zeedijk vanaf het Westhavenhoofd van de Middelburgse haven tot Rammekens eigendom van de polder was; de ambachtsheer van Welzinge meende recht te hebben op de gronden als aanwas van het ambacht Welzinge; de stad Middelburg meende rechten op een deel van de gronden in het kanaal van Welzinge te hebben, omdat het kanaal voor de scheepvaart naar de stad was gebruikt en op kosten van de stad een trekdijk langs de dijk van Walcheren was aangelegd, terwijl het bestuur der Domeinen van mening was dat alle op- en aanwassen in rivieren en kanalen eigendom van de Staat waren. De gronden ten oosten van de geul in het kanaal waren aanwassen van de ambachten Nieuwland en 's-Heer Arendskerke en de eigenaars van deze ambachten lieten ook hun eigendomsrechten gelden. In mei 1845 sloten alle belanghebbenden een overeenkomst, waarbij de te bedijken gronden werden verdeeld. In hetzelfde jaar werd de octrooi-aanvraag tot bedijking gehonoreerd en in 1846 was de door de aanleg van een 350 meter lange dijk, lopend vanaf de dijk van de polder Nieuw Sint Joosland tot de aan de dijk van de Welzinge-polder de polder een feit. Ook het Galgepoldertje, waar het Galgeveld van de stad Middelburg was gelegen, werd in de bedijking opgenomen. Omdat de stad Middelburg ook eigendomsgerechtigd was in de polder had zij een afgevaardigde in het polderbestuur. In de dijk met de polder Walcheren, ten noorden van de dijk van de Welzingepolder, werd een duiker aangelegd. In 1856 sloot de polder een suatieovereenkomst met de polder Walcheren van 90 cent per hectare. In 1925 waren er problemen met de afwatering van het Galgeveld. Door de aanleg van een nieuwe duiker in de Walcherse dijk werd dit verholpen. Het polderwater wordt afgevoerd naar het gemaal Ritthem. Het archief is redelijk compleet. Voor de inventarisatie besloeg het archief een lengte van 1,1 meter. Na inventarisatie en selectie tot vernietiging bleef er 0,5 meter over. Walraven en Polderdijk, Nieuw- en Sint Joosland, blz. 302-305. Wilderom, Tussen Afsluitdammen en Deltadijken III, blz. 96, 97. Encyclopedie van Zeeland deel II, blz. 346. Archief Mortierepolder, inv.nrs. 1 en 2.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3016
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards