Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oud Sint Jooslandpolder, (1753) 1754-1965

1753 - 1965

Inleiding Ligging: Gemeente Middelburg (tot de herindeling in 1966 in de voormalige gemeente Nieuw- en Sint Joosland) Kadastrale grootte: 266 ha. Belastbare oppervlakte: 260.8158 ha. Hoogteligging: gem. 1,2 M. + N.A.P. Bedijkt: 1631. In 1630 deden de ambachtsheren van 's-Heer Arendskerke een verzoek aan de Staten van Zeeland om de opwas van Sint Joosland te mogen bedijken. In het voorjaar van 1631 werd de bedijking uitgevoerd. De polder was een herdijking van het eilandje Sint Joosland, dat in de zestiende eeuw was overstroomd en waarvan de ambachtsheren van 's-Heer Arendskerke al sinds 1395 eigendomsgerechtigd waren. Sinds 1671 heet de bedijking Oud Sint Jooslandpolder ter onderscheiding van de in dat jaar bedijkte Nieuw Sint Jooslandpolder Bij de inundatie van de Nieuw Sint Jooslandpolder was een groot deel van de binnendijk tussen beide polders in de periode 1750-1777 een waterkerende zeedijk. In de zuidwest hoek van de polder ligt het Oude Dorp, waar de eerste woningen in de polder werden gebouwd en dat thans nog als buurtschap bestaat. Bij de bedijking van 1631 werd de sluis van de polder aangelegd dicht bij het tegenwoordige Oude Dorp, waardoor de polder uitwaterde in het kanaal van Welzinge en later, toen de Molenpolder in 1672 was bedijkt, werd de afwatering doorgetrokken via de sluis in de Waaijenburgpolder naar het Arnemuidse Gat. Na de ingebruikname van het gemaal Ritthem in 1936 wordt het polderwater daar naar toe afgevoerd. Het oudste gedeelte van het archief van vóór 1800 is, op de rekeningen na, niet meer aanwezig. Het notulenboek begint in 1808. In 1810 was het oudste deel van het archief al niet meer aanwezig, want de toenmalige penningmeester nam van de weduwe van zijn voorganger slechts het rekeningenboek en twee overlopers over. In 1943 is er een inventarisatie gemaakt door dr. W.S. Unger. Voor de inventarisatie besloeg het archief een lengte van 3,8 meter. Na inventarisatie en selectie tot vernietiging bleef er 1,6 meter over. Walraven en Polderdijk, Nieuw- en Sint Joosland, blz. 241-251. Wilderom, Tussen Afsluitdammen en Deltadijken III, blz. 83. Encyclopedie van Zeeland deel II, blz. 475.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3020
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards