Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oud-Kortgenepolder, 1784-1959

1784 - 1959

Inleiding De Oud-Kortgenepolder had in 1958 een kadastrale grootte van 276.92.18 ha met een belastbare oppervlakte van 257.46.65 ha. De polder ligt in de gemeente Kortgene. De Staten van Zeeland verleenden op 10 maart 1667 het octrooi tot bedijking van de schorren en slikken ten zuiden van de Frederikspolder onder Kortgene aan Willem III, Prins van Oranje en Heer van Kortgene. De polder werd in het zelfde jaar bedijkt. De uitwatering van de polder geschiedde op de Zuidvliet. Na de bedijking van de Stadspolder in 1684 werd het oppervlaktewater door twee duikers in de scheidingsdijk met de Stadspolder via de suatiesluizen te Kortgene gespuid. De polder verleende doortocht aan het water van de Frederikspolder. In 1372 werd het waterschap voor de uitwatering van de polders Stads c.a. in Noord-Beveland opgericht, waarbij de Oud-Kortgenepolder was aangesloten. De polder heeft ten gevolge van de stormvloed van 1 februari 1953 onderwater gestaan. De polder werd geïnundeerd door het overlopen van de scheidingsdijk met de Adriaanpolder en door een ca. 15 meter brede bres in deze dijk. Ook via de Westpolder kwam zeewater de polder binnen. De noordelijke binnenduiker tussen de Oud-Kortgene- en Stadspolder kon niet gesloten worden. De duiker bezweek, waardoor ook water de Stadspolder is binnengestroomd. De polder viel op 7 april droog, nadat na het dichten van de bres, het water via een noodbemalingsinstallatie in de Westpolder was gepompt. In verband met de polderconcentratie op Noord-Beveland werd de polder opgeheven en opgenomen in het per 1 januari 1959 nieuw gevormde waterschap Noord-Beveland. Toch loopt het archief nog verder, doordat het polderbestuur de lopende zaken afwikkelde. Het gedeelte van het archief dat in Kortgene was, heeft ten gevolge van de watersnoodramp in 1953 onder water gestaan. Het betreft hier voornamelijk de stukken van 1941-1953. Het oud-archief was opgeborgen in de kluis te Wissenkerke. Literatuur: Provinciale almanak 1958. De Bruin en Wilderom. Tussen afsluitdammen en deltadijken, deel I, Noord-Beveland. 1961. Rijkswaterstaat. Verslag over de stormvloed 1953. 1961.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3229
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards