Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (KNCGV), Gewest Zeeland, 1936-1981

1936 - 1981

Inleiding De oprichting van de Christelijke Turnkring Zeeland vond plaats op 4 april 1936 in het gebouw voor Christelijk Sociale Belangen te Vlissingen. Als voorzitter werd gekozen de heer P.K. Dees uit Terneuzen. Vóór de oprichting behoorden de Zeeuwse verenigingen tot de Kring Rotterdam, Dordrecht en omstreken. Het motief om tot oprichting van de kring over te gaan vormde 'het gevaar dat de grenzen verflauwen tussen christelijke en neutrale sportbeoefening' (inv.nr 1). Gegevens tussen 3 december 1938 en op 1 november 1941 ontbreken daar er geen notulen bewaard zijn gebleven. De kring onderging op 1 december 1941 een - kortstondige - reorganisatie. Samen met de Kringen Brabant/Limburg, 's-Gravenhage, Maasmond en Rotterdam maakte de Kring deel uit van het Zuidergewest. Na de bevrijding heeft men in oktober 1945 en in de herfst van 1946 tevergeefs geprobeerd een vergadering van het bestuur van de kring bijeen te roepen. Er was in beide gevallen te weinig belangstelling voor. De eerstvolgende vergadering zou pas plaatsvinden op 3 mei 1947. De Kring Zeeland, vanaf 1970 meestal Gewest Zeeland genoemd, bestaat uit de afdelingen Goes, Terneuzen en Vlissingen en is onderdeel van het Koninkrijk Nederlands Christelijk Gymnastiekverbond (KNCGV). De jaarvergaderingen worden bij toerbeurt in verschillende plaatsen gehouden. Het doel waarnaar de Kring Zeeland streeft is identiek aan die van het KNCGV, namelijk 'een band te vormen tussen de bij de Kring behorende verenigingen' etc. Het hoogste orgaan is het kring-, later gewestelijk bestuur. Het bestuur wordt bijgestaan door de Kring Technische Commissie (KTC), die het bestuur op technisch gebied adviseert. Deze commissie is voorts verantwoordelijk voor een goed organisatorisch verloop van de wedstrijden en is belast met de organisatie van (leiders)cursussen. De naam KTC werd in 1970 gewijzigd in Gewestelijke Technische Commissie (GTC). Het ledenaantal is in de loop der jaren aanzienlijk gestegen. Bedroeg het in 1951 nog 'slechts' 778 (inv.nr 2), in 1980 stonden maar liefst 3047 leden ingeschreven (inv.nr 17). Eén van de leden, Cyrille Ducarmon, is erin geslaagd om als turnster door de dringen tot de Nationale Turnkampioenschappen. Zij gooide hoge ogen om in 1977, 1978 en 1979 nationaal kampioene te worden. In het begin van de jaren tachtig voerde het Rijksarchief in Zeeland een actief beleid om sportverenigingen te bewegen hun archieven over te dragen. Dit heeft onder ander geresulteerd in de inbewaringgeving van het onderhavige archief (Aanwinst 1983.16). In 1991 werd het archief voorzien van een summiere plaatsingslijst. Tijdens deze werkzaamheden zijn de bijlagen bij de rekening over de periode 1971-1980 vernietigd. Hiervan is een verklaring van vernietiging opgemaakt. De inbewaringgever heeft bepaald dat stukken jonger dan 50 jaar alleen kunnen worden geraadpleegd na schriftelijke toestemming van het bestuur.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 566
Trefwoorden
  • Sport en Recreatie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards