Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Een Javaan wordt geinterviewd. De opname wordt vastgelegd op een grammofoonplaat? Er is een grammofoon aanwezig met grammofoonplaten.Nationaal Archief

9 projecten gehonoreerd

4 juni 2024 · Nieuws

Aan het begin van dit jaar publiceerden we in het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) een open oproep voor het digitaliseren, verrijken en publiceren van erfgoedcollecties van Nederlands-Indië/Indonesië.

Deze oproep was gericht aan musea en erfgoedinstellingen met collecties die de 20e-eeuwse geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië belichten, inclusief Molukse, Peranakan, Papoea en andere perspectieven.

De oproep leidde tot veel enthousiaste en verkennende gesprekken, resulterend in prachtige projectaanvragen. We zijn verheugd om aan te kondigen dat we vanuit PIED de volgende projecten geheel of gedeeltelijk hebben gehonoreerd:

  • Beeld & Geluid
    Toegankelijk maken van de audiovisuele collectie van Stichting Film en Wetenschap.

     
  • Drents Archief
    Beschikbaar stellen van Nederlands-Indië/Indonesië collecties, inclusief het archief van de politieke eenheidspartij Badan Persatuan (BP) en het inrichten van technische koppelvlakken voor beeld- en archiefbanken.

     
  • Het Utrechts Archief
    Inhuren van externe krachten voor het aanvullen van persoonsgegevens uit het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier (CCKP) om gegevens van overleden personen te publiceren op de website van het archief en de nieuwe website ‘Ons Land’.

     
  • IISG
    Herinventarisatie van audiocollecties met betrekking tot Nederlands-Indië/Indonesië en vastleggen van de rechtensituatie voor online publicatie. De metadata van de collectie wordt uitgebreid en verrijkt met thesaurustermen en diverse audiocollecties worden gedigitaliseerd.

     
  • Maritiem Museum Rotterdam
    Uitbreiden en toevoegen van metadata aan de fotocollectie van Nedlloyd, zodat de collectie toegankelijk wordt op scheepsnamen, afgebeelde personen en locaties. De beelden worden verrijkt met termen uit de Indisch Erfgoed Thesaurus voor optimale beschikbaarheid op onder andere Onsland.nl

     
  • Museon
    Veiligstellen en beschikbaar maken van Oral History interviews over onder andere buitenkampers die nu beschikbaar zijn op verouderde websites.

     
  • Stadsarchief Rotterdam
    Op naam ontsluiten van passagierslijsten, monsterrollen en passagestaten van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd (1880-1969) door middel van crowdsourcing.

     
  • Verzetsmuseum Amsterdam
    Transcriberen, ontsluiten en publiceren van Indische interviews, waaronder interviews met mensen die in Japanse interneringskampen hebben gezeten, nabestaanden van omgekomen militairen en Indonesiërs die in Nederland aan het verzet hebben deelgenomen.

     
  • Zeeuws Archief
    Beschikbaar stellen van collecties via Linked Open Data (LOD), inclusief een groot archief van de Molukse gemeenschap. Recent en AVG-gevoelig materiaal wordt automatisch geanonimiseerd door middel van Named Entity Recognition (NER).

De komende weken worden deze projecten opgestart en verder verfijnd. De eerste resultaten zullen later dit jaar zichtbaar zijn bij de lancering van de nieuwe website onsland.nl op 4 oktober a.s..

Ook meedoen?

Heeft uw organisatie ook plannen voor het digitaliseren (oral history)of beschikbaar stellen van erfgoedcollecties van Nederlands-Indië/Indonesië? Neem dan contact op met Thomas van Maaren (thomas.van.maaren@wo2net.nl) of Jesse de Vos (jesse.de.vos@wo2net.nl). Er is mogelijk nog ruimte voor nieuwe projecten in fase 2 van ons programma.

PIED

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards