It's out there, use it! 1600 beelden uit de Tweede Wereldoorlog
24 september 2018 · Nieuws
Wie anno 2018 zoekt naar bronnenmateriaal, begint (en eindigt) vaak op het internet. Dankzij digitalisering van collecties en thematische zoekmachines als de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl worden steeds meer bronnen daadwerkelijk vindbaar. Maar hoe bruikbaar zijn de gevonden foto’s, films, dagboeken, kranten, brochures, voorwerpen, etcetera? Er is behoefte aan verduidelijking van de voorwaarden van hergebruik van het digitale materiaal. Daar maakt het project WO2 Open Data Depot, dat nu is afgerond, een stap in.
Met ruim het tienvoudige aantal open oorlogsbronnen in het WO2 Open Data Depot dan vooraf gepland, stimuleren we het hergebruik van WO2-bronnen. Ook is binnen het project veel kennis vergaard over auteursrechten rond materiaal uit de periode 1940 - 1945 en het publiceren van erfgoedmateriaal op open-data-platforms.
Kennis over open data
Het promoten van het vrijgegeven van collecties als open data onder erfgoedinstellingen bleek een uitdaging. Er is vaak meer kennis rondom het “clearen” van de rechten van digitaal bronnenmateriaal vereist voordat de erfgoedinstellingen daadwerkelijk over kunnen gaan tot vrijgave. Daarom gaat Netwerk Oorlogsbronnen verder met de opgedane kennis en zal deze zoveel mogelijk verspreiden via o.a. cursussen.
Eindrapport project WO2 Open Data Depot
Het Netwerk Oorlogsbronnen blijft doorgaan met het verzamelen van open oorlogsbronnen rond thema's als collaboratie, verzet, vervolging, oorlogvoering, dagelijks leven en bevrijding. Benieuwd naar de resultaten van het project, zoals het bereik van de 1600 WO2-bronnen op Wikimedia Commons in een aantal maanden? Lees dan het project-eindrapport.
Documenten