Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Leden Vrouwenkorps KNIL reiken dingen uit aan de pas aangekomen manschappen. Bron: National Archief.

Help mee met het ontsluiten van KNIL-stamboekkaarten

20 december 2022 · Nieuws

U kunt meewerken aan de ontsluiting van een bijzonder stuk geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. In het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal verwerken we de zogenaamde stamboekkaarten van het KNIL uit de laatste decennia van het bestaan van het KNIL. Deze bevatten veel biografische gegevens, maar zijn nog slecht vindbaar en doorzoekbaar. Daar brengt het Netwerk Oorlogsbronnen graag mét u verandering in.

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger in Nederlands-Indië. Het heeft officieel bestaan van 1814 tot 1950. Scans van de KNIL Stamboekkaarten zijn dankzij het Nationaal Archief al online beschikbaar, maar deze scans zijn vaak slecht vindbaar en doorzoekbaar. Door het handmatig invoeren van gegevens op de scans creëren we een zo volledig mogelijk en doorzoekbaar overzicht van de levens van militairen uit het KNIL. Zo kunnen vragen beter en sneller beantwoord worden, kan dit register digitaal gekoppeld worden aan andere relevante bronnen, en houden we de herinnering aan dit deel van onze geschiedenis levend.

Ook als vrijwilliger betrokken raken? Ga naar het KNIL Stamboekkaarten-project op de website van Het Volk. Lees de handleiding en u kunt direct aan de slag. De komende tijd zal Netwerk Oorlogsbronnen vaker een beroep doen op vrijwilligers in het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal. Houd daarvoor onze kanalen in de gaten.
 

Het Programma Indisch Erfgoed Digitaal is een initiatief van KB/Metamorfoze, Indisch Herinneringscentrum en Netwerk Oorlogsbronnen, gefinancierd door het ministerie van VWS. In dit programma ontwikkelen we de komende jaren een webportaal met informatie en bronnen over voormalig Nederlands-Indië.

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards