Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Nijmeegse burgers maken boterhammen voor Belgische krijgsgevangenen aan de Waalkade in Nijmegen.Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek | collectie Zwaaf

Project Oorlogsbronnen Gelderland

23 februari 2017 · Project
Bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Gelderland beter vindbaar en bruikbaar in één digitale portal. Dat is 'Oorlogsbronnen Gelderland', een digitale infrastructuur die gebaseerd is op de kennis, techniek en inhoud van het landelijke Netwerk Oorlogsbronnen. De website www.wo2gld.nl is een gezamenlijk initiatief van de stichting WO2GLD (voorheen ‘Stichting Versterking Herinnering WOII’) en het Netwerk Oorlogsbronnen. Gelderland vormt hiermee het eerste provinciale knooppunt in het landelijke netwerk.

Na een startbijeenkomst in februari 2017 ging de eerste versie van de website www.wo2gld.nl live in december 2017, als een plek van informatie over activiteiten en projecten van WO2GLD. Daarna groeide het uit tot een platform voor iedereen die zich bezighoudt met of geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland. Het is dan ook een digitaal knooppunt voor oorlogsbronnen uit en over de provincie.

Tweehonderd locaties met een beladen oorlogsverleden, driehonderd locaties van verzet, strijd en bevrijding, en ruim achthonderd Gelderse oorlogsmonumenten zijn te vinden op een digitale kaart. Dit is het resultaat van onderzoeken uitgevoerd door drie historici in opdracht van stichting WO2GLD. Alle locaties op de kaart zijn verbonden aan bronnen uit het Netwerk Oorlogsbronnen.

Naast de kaart biedt een historische tijdlijn een overzicht van 75 belangrijke gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 in de provincie. Van de schoolprotesten in Doetinchem tot de arrestatie van Titus Brandsma en Anton Musserts Hagespraak der bevrijding: over zowel verzet als collaboratie, vervolging en meer thema’s zijn gebeurtenissen geselecteerd. De gebeurtenissen zijn gekoppeld aan items van 75 jaar Vrijheid - de tv-serie van Omroep Gelderland - artikelen op Wikipedia, oorlogsbronnen en verhalen op MijnGelderland.

De kaart, tijdlijn en alle er aan verbonden oorlogsbronnen vormen een duurzame voedingsbodem voor toekomstige onderzoeken, educatie, activiteiten en/of toeristische diensten en producten. Denk aan het ontwikkelen van toeristische routes, het opzetten van tentoonstellingen en het schrijven van publicaties.

Historici.nl

WO2GLD.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards