Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Nederlandse tentoonstelling te BelfastNationaal archief

Symposium WO2-erfgoed, Innovatie en Ethiek

27 maart 2024 · Nieuws

Wanneer: Donderdag 6 juni 2024 van 13:00 tot 17:00

 

 

Waar: De Bazel, Amsterdam

 

 

Symposium WO2-erfgoed, Innovatie en Ethiek

 

Kansen en dilemma’s bij het gebruik van nieuwe methoden en technieken

Innovatieve methoden en nieuwe technieken die binnen handbereik komen om het publiek de verhalen over de Tweede Wereldoorlog over te brengen, bieden kansen. Maar ze roepen ook vragen op: waar liggen ethische dilemma’s en vraagstukken, die we onszelf ook moeten stellen hierin? Daarnaast verandert ook het denken over wat ethisch verantwoord is, in het betrekken van publiek bij het WO2-erfgoed.

Ethische dilemma’s en vraagstukken met betrekking tot erfgoed/objecten en de presentatie/ontsluiting ervan in museale-, of andere (online) publieks- presentaties, worden belicht vanuit verschillende perspectieven op dit symposium.

Samen met vakgenoten en experts nodigen we u uit hierover kennis te delen en eigen keuzes over de inzet van WO2 erfgoedcollecties voor een breed publiek, onder de loep te nemen.

Thema’s als authenticiteit, inzet van facsimiles en replica’s, hologrammen en 3D-modellen, het toegankelijk maken van gevoelige informatie en objecten, spraakherkenning, roofkunst en restitutie komen aan bod.

Het evenement is vol - mocht je toch willen komen dan kan je je aanmelden voor de wachtlijst. Stuur dan een mail naar Charlotte van Dijk (charlotte.vandijk@wo2net.nl). 

Programma:

13:00 Inloop met koffie/thee en een bite
13:30 Opening door dagvoorzitter Ellen van der Waerden, Directeur WO2NET

Sprekers:

13:40 sessie 1: Moniek Hover PhD
Lector/Professor Storytelling, Academy for Leisure & Events, Breda University of Applied Sciences 
& Dennis Dekker, Teamleider Publiek Erfgoed s’-Hertogenbosch

Via spraakherkenningstechnologie kun je met personages in de mobiele, interactieve installatie ‘’Ontmoetingen in oorlogstijd’’, een levensechte dialoog aangaan. Deze presentatie gaat in op de keuzes en de uitdagingen op het gebied van interactieve technologie in relatie tot storytelling bij het beleefbaar maken van erfgoed. 

14:00 sessie 2: Martha Visser
Advocaat Kunstrecht, Bergh Stoop & Sanders Advocaten

Martha Visser legt in haar presentatie de focus op wijzen van het opnieuw toe-eigenen van cultureel erfgoed door communities, via het recht, nieuwe technologie zoals blockchain en andere – misschien meer radicale – middelen. 

14:20 sessie 3: Bas Kortholt
Auteur & onderzoeker HC Kamp Westerbork

Wie was en is de morele eigenaar van het ‘schuldige landschap’ van kamp Westerbork met zijn ‘onvoltooide en onopgeloste verleden’? Hoe is de identiteit van Westerbork veranderd sinds de bouw van het Centraal Vluchtelingenkamp in 1939?

14:40 sessie 4: Henrike Hövelmann
Manager Collecties en Kenniscentrum, Joods Cultureel Kwartier, lid van de Ethische Codecommissie 

Welke keuzes en afwegingen maak je in het presenteren van objecten en hun verhaal? Wie betrek je hierbij als niet alle details (geheel)bekend zijn? Welk verhaal vertel je en met welke middelen doe je dat? Voorbeelden uit de praktijk van het JCK

 

15:00 Pauze, koffie/thee

 

15:20 sessie 5: Annemarie Beunen
Juridisch adviseur auteursrecht KB

In januari 2024 heeft de KB een AI-statement op haar website gepubliceerd. Daarin meldt de KB beperkende maatregelen te hebben genomen om commerciële AI-bedrijven te weren die haar collecties crawlen voor het trainen van generatieve AI, zoals ChatGPT. Annemarie gaat in haar presentatie nader in op de beweegredenen van de KB. 

15:40 sessie 6: Frans Damman
management Stichting H401

In de projecten van H401 nemen innovatie en ethiek een centrale plek in. Aan de hand van de gelaagde geschiedenis van de organisatie (‘learning en de-learning’) en twee actuele Europese programma’s waarin H401 partner is, zal worden ingegaan op hoe voor H401 innovatie, ethiek én artistieke interventies verbonden kunnen worden. 

16:00 sessie 7: Edwin Klijn
Projectleider WO2NET

Wat betekenen de nieuwe digitale mogelijkheden voor de presentatie van archieven online? En tegen welke ethische dilemma’s loop je aan als je collecties over de Tweede Wereldoorlog integraal online beschikbaar stelt? Edwin Klijn zal aan de hand van enkele voorbeelden in de praktijk schetsen waar je zoal tegenaan loopt.

16:20 sessie 8: Marije van der Giessen
Project Coördinator & Inhoudsontwikkelaar Perspekt

Tijdens het symposium zal Marije haar ervaringen delen over het continu balanceren bij te nemen beslissingen bij tentoonstellingsontwikkeling. Welke bovenliggende keuze maak je bij het tonen van de WO2 geschiedenis? Wat wil je dat de bezoeker mee naar huis neemt? Welke aspecten tonen we wel en welke niet? En hoe? Wat doe je met witte vlekken en zwarte randjes van de geschiedenis?

 

16:40 Einde & Borrel

 

Voor vragen: charlotte.vandijk@wo2net.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards