Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Home
Hoofdnavigatie openen
Artikelen
Bronnen
Mensen
Kaarten
Over Oorlogsbronnen
Zoekveld openen
Ga terug naar provincie pagina
Organisaties in
Friesland
Tresoar
Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Het is ontstaan uit een fusie tussen Rijksarchief Friesland, Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum en de Provinciale Bibliotheek van Friesland.
Archief
Deelnemer NOB
Kenniscentrum
Historisch Centrum Leeuwarden
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en toegankelijk gemaakt. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Leeuwarden of de vroegere bewoners, kan hiervoor terecht bij het HCL. Deskundige medewerkers ...
Bezoekerscentrum
Archief
Deelnemer NOB
Fries Verzetsmuseum
Het Fries Verzetsmuseum vertelt het verhaal van (bewoners van) Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum beheert een collectie van circa 45.000 objecten, documenten, boeken, tijdschriften en films. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.
Deelnemer NOB
Museum
Gemeentearchief Súdwest-Fryslân
Het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân verzamelt en bewaart archieven, kranten en foto’s van de vroegere gemeenten van Súdwest-Fryslân en zijn inwoners. Maar ook honderden archieven van verenigingen, bedrijven, kerken en scholen. Het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân bewaart ook de archieven van de voorgangers van buurgemeente De Fryske Marren. En de complete serie originele Leeuwarder Couranten vanaf 1752. ...
Archief
Deelnemer NOB
Gemeente De Fryske Marren
Het gemeentelijk archief van De Fryske Marren omvat ook de archieven van de voormalige gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân, Haskerland, Doniawerstal, Gaasterland en Sloten. De archieven zijn te vinden in Joure en kunnen digitaal worden aangevraagd.
Deelnemer NOB
Archief
Fries Museum
In het Fries Museum ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.
Museum
Bunkermuseum Schlei
Bunkermuseum Schlei bestaat uit twee Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De eerste had als doel het eiland te verdedigen tegen de geallieerden en was onderdeel van de Atlantikwall, de tweede was een communicatiecentrum. Het museum heeft als doel de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van Schiermonnikoog weer te geven aan publiek.
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Het Fries Scheepvaart Museum is een museum over de geschiedenis van de stad Sneek en de scheepvaart in de provincie Friesland. Het museum heeft een uitgebreide bibliotheek en archief. Het beheert tevens een grote collectie objecten uit de Tweede Wereldoorlog die men in de online collectie kan vinden.
Archief
Bibliotheek
Museum
Marechausseemuseum
De collectie van het Museum der Koninklijke Marechaussee vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de marechaussees te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne, gemotoriseerde Marechaussee van nu.
Museum
Museum Opsterlân
Museum Opsterlân is een streekmuseum in Gorredijk in de Nederlandse provincie Friesland. Het museum presenteert de hoofdlijnen in haar vaste collectie met vijf deelexposities rond beeldbepalende thema’s, waarvan één gewijd is aan de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Gorredijk sinds 1733. Onder andere toont het museum een film over het levensverhaal van het meisje Esther Colthof.
Museum
Bunkermuseum Ameland
Het Bunkermuseum op Ameland is een onbemand museum over de oorlogsgeschiedenis van Ameland en is te vinden in de duinen ten Westen van de vuurtoren in Hollum. De bunker, een voormalige keukenbunker, is ingericht met een uitgebreid diorama, persoonlijke eilander verhalen, vondsten en een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers.
Museum
Kazemattenmuseum Kornwerderzand
Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Een aantal kazematten is in dit museum ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.
Museum
Het Gevangenismuseum
In het gevangenismuseum wordt aangedacht geschonken aan hoe Nederland is omgegaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu. In de collectie bevinden zich meerdere objecten uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna, met de nadruk op Bijzondere Rechtspleging en interneringskampen.
Museum
Titus Brandsma Museum
Het Titus Brandsma museum vertelt het verhaal van Titus Brandsma, een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland die zich verzette tegen het nazisme.
Museum
Museum Joure
Museum Joure bestaat uit 10 gebouwen. De uitgebreide collectie is gewijd aan verschillende thema's van Egbert Douwes tot Friese Klokkenmakerij. Het museum heeft tevens een tentoonstelling gewijd aan de stencilmachine. Daar wordt niet alleen de geschiedenis van de stencilmachine verteld, maar ook gaat er veel aandacht uit naar de gebruikers van deze machine zoals de de Communistische Partij Nederland, ...
Museum
Gemeente Heerenveen
Het gemeentearchief van Heerenveen is een openbaar archief. Op de website van de Gemeente Heerenveen staat een link naar de inventarissen van de archieven waar archiefstukken gevonden kunnen worden over de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreidere inventaris is te vinden via FriesArchiefnet.
Archief
Landelijk Contact van Museumconsulenten
Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) is het samenwerkingsverband van de museumconsulenten in Nederland. De ondersteuning van musea, met als doel kwaliteitsverbetering en vergroting van het publieksbereik, is de kern van het werk van de museumconsulent.
Kenniscentrum
Gemeente Leeuwarderadeel
Op 1 januari 2018 is de gemeente Leeuwarderadeel, inclusief een deel van de gemeente Littenseradiel, samengevoegd met de gemeente Leeuwarden in de nieuwe gemeente Leeuwarden. De inventarissen van het gemeentearchief zijn te vinden op FriesArchiefnet of bij het Historisch Centrum Leeuwarden.
Archief
ZIGMA
Zigma is de studio van cinematograaf en cameraman Goert Giltay. Hij werkte aan het project 'Verplicht varen voor Koningin en Vaderland', over de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bedrijf
Gemeentearchief Harlingen
Het gemeentearchief van Harlingen bevindt zich in het Hannemahuis. De archiefinventarissen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog zijn niet digitaal te raadplegen, maar kunnen worden ingezien in de studieruimte van het gemeentearchief.
Archief
Gemeente Wûnseradiel
Wûnseradiel is een voormalige gemeente in de provincie Fryslân. De gemeente is in 2011 opgegaan in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. Daar bevinden zich de archieven van de voormalige gemeenten. Archiefstukken zijn in te zien op afspraak.
Archief
Gemeente Smallingerland
Het gemeentearchief van de gemeente Smallingerland is te bezoeken op afspraak. De archiefinventarissen zijn te vinden op FriesArchiefnet.
Archief
Streekarchivariaat Noordoost-Friesland
Het Streekarchivariaat Noordoost-Friesland is een gemeenschappelijke faciliteit van de gemeenten Dongeradeel, Ameland en Schiermonnikoog. Het Streekarchief beheert de archiefbewaarplaatsen van de drie gemeenten in respectievelijk Dokkum, Ballum (Ameland) en Schiermonnikoog.
Archief
Gemeente Ferwerderadiel
In het gemeentearchief van Ferwerderadiel zijn archieven te vinden van de 12 kernen die deze gemeente rijk is. Een deel van de archieven is online te raadplegen via FriesArchiefnet. Op 1 januari 2019 is de gemeente Ferwerderadiel samen met Dongeradeel en Kollumerland en Nieuwkruisland gefuseerd tot Noardeast-Fryslân.
Archief
Gemeentearchief Kollumerland c.a.
Het Streekarchief is onderdeel van de gemeente Noardeast-Fryslân en werkt van daaruit voor de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en de gemeente Dantumadiel. Het Streekarchief beheert de archiefbewaarplaatsen van alle gemeenten. Archieven ouder dan 20 jaar zijn openbaar en voor een ieder toegankelijk.Voor een bezoek aan de archieven van de gemeente Dantumadiel en de ...
Archief
Gemeente Franekeradeel
Het gemeentearchief Franekeradeel is het archief voor de stad Franeker en de zestien kernen eromheen. Het archief is op afspraak geopend. Na het besluit in april 2016 tot fuseren, ging Franekeradeel per 1 januari 2018 samen met Het Bildt, Menaldumadeel en vier dorpen uit Littenseradeel op in de nieuwgevormde gemeente Waadhoeke.
Archief
Gemeente Het Bildt
Op 1 januari 2018 is de gemeente Het Bildt samen met de gemeenten Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen van de gemeente Littenseradiel opgegaan in de nieuwe gemeente Waadhoeke. De diverse inventarissen van het gemeentearchief van Het Bildt zijn te raadplegen op FriesArchiefnet en in te zien in de studiekamer van het gemeentehuis.
Archief
Gemeente Menaldumadeel
Per 1 januari 2018 ging de gemeente Menaldumadeel met de gemeenten Franekeradeel, het Bildt en een deel van Littenseradeel op in de nieuwgevormde gemeente Waadhoeke.
Archief
Gemeente Littenseradiel
In juni 2013 besloot de gemeenteraad van Littenseradiel tot opdeling van de gemeente richting de buurgemeenten Súdwest-Fryslân (15 dorpen), Leeuwarden (10 dorpen) en de nieuw te vormen gemeente in Noordwest-Friesland die uiteindelijk Waadhoeke is gaan heten (4 dorpen). Welsrijp, Baijum, Winsum en Spannum gingen naar Waadhoeke. Leeuwarden kreeg Baard, Bears, Easterlittens, Hylaard, Huins, Jellum, Jorwert, ...
Archief
Gemeente Opsterland
Het gemeentearchief van Opsterland, provincie Friesland, is in te zien op afspraak. De inventaris Opsterland 1920-1985 is op de website beschikbaar.
Archief
Gemeente Ooststellingwerf
Een bezoek aan het gemeentearchief Ooststellingwerf gaat op afspraak. Online zijn de archiefinventarissen te vinden.
Archief
Gemeente Weststellingwerf
Het gemeentearchief Weststellingwerf is op afspraak te bezoeken. Een overzicht van de archiefstukken staat op de website van de gemeente.
Archief
Gemeente Terschelling
Het gemeentearchief van Terschelling is te bezoeken op afspraak. De archiefinventarissen zijn te raadplegen via FriesArchiefnet.
Archief
Gemeente Vlieland
Het gemeentearchief van Vlieland is in te zien op afspraak. De archiefinventarissen zijn online te raadplegen via FriesArchiefnet.
Archief
Gemeentearchief Achtkarspelen
De gemeente Achtkarspelen heeft een gemeentearchief dat in te zien is bij het gemeentehuis of te doorzoeken is via verschillende websites.
Archief
Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Aanmelden
Contact
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
info@oorlogsbronnen.nl
Pers en media
Oorlogsbronnen.nl
Over Oorlogsbronnen.nl
Artikelen
Bronnen
Mensen
Veelgestelde vragen
Voor deelnemers
Deelnemende organisaties
Meedoen met Oorlogsbronnen.nl?
Ethische code
Linked Open Data
Nieuws