Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De oorlog van

Huibert VerschoorAlmkerk, 8 maart 1903 - Kdo. Wittenberge, 14 april 1945

Deel deze tijdlijn
Portret van Huibert Verschoor

Wat we weten over Huibert Verschoor

Huib wordt geboren op 8 maart 1903 in Almkerk en woont in Badhoevedorp. Hij is werkzaam als landbouwer bij een ontginningsbedrijf en is tijdens de Duitse bezettingsjaren aangesloten bij de Landelijke Knokploegen, als lid van KP-Haarlemmermeer. Op 22 november 1944 wordt een groep Utrechtse verzetsstrijders door de Duitsers gearresteerd en vastgezet in de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Verzetscommandant Jan van Bijnen, schuilnaam ‘Frank’, komt met het plan om de groep op eigen initiatief te bevrijden. Samen met de Rotterdamse verzetsstrijder Samuel Esmeijer (‘Paul’) en Huib als chauffeur rijden ze op 28 november naar de kazerne om de situatie te observeren. Dan worden ze echter door een Duitse patrouille verrast en onder vuur genomen. Samuel wordt op slag gedood en Jan zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd waar hij later aan zijn verwondingen bezwijkt. Huib wordt echter door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort. Op 4 februari 1945 komt hij aan in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg en wordt doorgezonden naar het buitenkamp in Wittenberge. Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar als dwangarbeider aan het werk gezet in de chemische fabrieken. Hij maakt er lange dagen van zwaare en gevaarlijk werk terwijl hij voortdurend blootstaat aan de mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden. In de fabrieken zelf lopen de gevangenen door hun verzwakte toestand grote kans bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Voor Huib worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 14 april 1945 tijdens transport naar een ander kamp. Huib is 42 jaar geworden. Hij is de oudere broer van Arend die als soldaat is gesneuveld op 10 mei 1940 bij het bombardement op de Alexanderkazerne in Den Haag. Bron: Brabantse Gesneuvelden.

Overig beeldmateriaal

Afbeelding van Huibert Verschoor

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Huibert Verschoor, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Bronvermelding partners

Bovenstaande tijdlijn is geautomatiseerd samengesteld op basis van collecties van partners uit het Netwerk Oorlogsbronnen

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards