NSB fotografen leggen Jodenvervolging vast
Het wegvoeren van de Nederlandse Joden vindt midden in de samenleving plaats. Amsterdamse Joden moeten zich melden op verzamelplaatsen en worden naar Kamp Westerbork gevoerd. In opdracht van de Duitse bezetter leggen NSB fotografen dit, met een nationaalsocialistische invalshoek, vast.
Polderweg
Op 25 mei 1943 moeten 7.000 Joden zich melden op de Amsterdamse Polderweg in Oost. Vlakbij ligt het treinstation Muiderpoort. Hier zullen zij op een trein stappen die hen naar Kamp Westerbork brengt. Slechts een fractie geeft gehoor aan de oproep, tot grote irritatie van de Duitsers. Vijfhonderd Joden verzamelen zich op de Polderweg en wachten daar urenlang op de trein. Ze worden vastgelegd door fotograaf en NSB'er Bart de Kok.
Razzia's
Omdat het grootste deel van de 7.000 Joden geen gehoor heeft gegeven aan de oproep volgt de volgende dag een razzia. De Joodse wijk in het centrum wordt afgezet en huizen worden doorzocht opzoek naar degene die de oproep genegeerd hebben. Een van hen is Jules Schelvis. Hij wordt op 26 mei 1943 naar Kamp Westerbork gebracht. Hier verblijft hij kort. Op 1 juni 1943 wordt Jules getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor.
Een maand later is de Jodenbuurt in het centrum ontruimd en zijn de Joden gedwongen te verhuizen naar Amsterdam-Oost en Zuid. Op 20 juni 1943 volgt nog een grote razzia, dit keer volledig in het geheim voorbereid. De Joden worden opgeschrikt door het lawaai van luidsprekerwagens. Ze moeten zich verzamelen bij het Daniel Willinkplein, Sarphatipark of Olympiaplein.
5542 Joden worden door de speciaal vanuit Kamp Westerbork overgekomen medewerkers van de kampadministratie geregistreerd. Vervolgens gaan ze met de tram naar het Muiderpoort station. Ook zij stappen gedwongen op de trein naar Kamp Westerbork en worden in de weken daarna vanuit Westerbork gedeporteerd naar de vernietigingskampen.
Op de foto Abraham Meijer Joachimsthal en zijn vrouw Rebekka Sara Joachimsthal-Heijmans. Beide worden op 20 juli 1943 getransporteerd naar Sobibor en daar na aankomst direct vergast.
Meer over JoachimsthalHet einde
Hierna zijn bijna alle Joden uit Amsterdam verdwenen. Alleen de leden van de Joodsche Raad en hun families zijn nog in de stad aanwezig. Maar niet lang meer. Tijdens de razzia op 29 september 1943 worden ook zij opgepakt en samen met de laatste overgebleven Joden naar Kamp Westerbork gebracht. De Duitsers verklaren Amsterdam 'Jodenvrij'.