Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

A. Stoutjesdijk: Dagboek (cahier)

Dagboek van A. Stoutjesdijk, HBS-leerling in Terneuzen. Stoutjesdijk is veertien, vijftien jaar oud als hij gedurende het schooljaar 1944-1945, waarin hij helemaal geen les heeft, een dagboek bijhoudt. Daarin vermeldt hij vooral nieuwsberichten en weinig van persoonlijke aard. Maar op dinsdag 5 september 1944, oftewel Dolle Dinsdag, als zich in heel Nederland emotionele taferelen afspelen naar aanleiding van de berichten dat het land elk moment bevrijd kan worden, doet de scholier uitgebreid verslag van wat er zich afspeelt in zijn woonplaats Terneuzen: ‘Ca. 4 uur springt het telefoonkantoor van binnen. Het geeft 2 knallen. Maar de bruggen horen we niet springen. Ca. 6 uur hoor ik veel praten buiten. Ik spring uit bed, was en kleed me, eet een boterham en loop naar buiten. De mensen vertellen dat de Duitsers bij de Axelse brug alles weggooien: er komen mensen vandaan met conservenbussen, kleren, enz. Jongens lopen met helmen, gasmaskers en riemen. Als ik aan de brug kom is het een gedrang van jewelste. Aan beide kanten en op de brug staan Duitse wagens. Alles haalt men overhoop. Er wordt getrapt op handgranaten, kogels en ander munitie. Een eindje van de brug staat een groepje officieren, de wapens in de hand, te beraadslagen. Naast café Bellevue staan kanonnen op een hoop. Niemand gaat vandaag werken.’ Begin september 1944 eindigt de oorlog in Terneuzen met de vlucht van Duitse troepen over de Schelde. Dagboek van A. Stoutjesdijk, HBS-leerling in Terneuzen. Stoutjesdijk is veertien, vijftien jaar oud als hij gedurende het schooljaar 1944-1945, waarin hij helemaal geen les heeft, een dagboek bijhoudt. Daarin vermeldt hij vooral nieuwsberichten en weinig van persoonlijke aard. Maar op dinsdag 5 september 1944, oftewel Dolle Dinsdag, als zich in heel Nederland emotionele taferelen afspelen naar aanleiding van de berichten dat het land elk moment bevrijd kan worden, doet de scholier uitgebreid verslag van wat er zich afspeelt in zijn woonplaats Terneuzen: ‘Ca. 4 uur springt het telefoonkantoor van binnen. Het geeft 2 knallen. Maar de bruggen horen we niet springen. Ca. 6 uur hoor ik veel praten buiten. Ik spring uit bed, was en kleed me, eet een boterham en loop naar buiten. De mensen vertellen dat de Duitsers bij de Axelse brug alles weggooien: er komen mensen vandaan met conservenbussen, kleren, enz. Jongens lopen met helmen, gasmaskers en riemen. Als ik aan de brug kom is het een gedrang van jewelste. Aan beide kanten en op de brug staan Duitse wagens. Alles haalt men overhoop. Er wordt getrapt op handgranaten, kogels en ander munitie. Een eindje van de brug staat een groepje officieren, de wapens in de hand, te beraadslagen. Naast café Bellevue staan kanonnen op een hoop. Niemand gaat vandaag werken.’ Begin september 1944 eindigt de oorlog in Terneuzen met de vlucht van Duitse troepen over de Schelde. Dagboek bevat tekeningen van de auteur.

Thema's
Collectie
  • Collectie 244: Europese dagboeken en egodocumenten
Type
  • Dagboek (cahier)
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 1972
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards