Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Heerde, monument in het Van Meurspark

Het monument in het Van Meurspark te Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan 46 medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Op het oorspronkelijke monument (onthulling 4 mei 1948) staan 31 namen vermeld. De namen van de 3 gesneuvelde Nederlandse militairen luiden: H.J. de Jong, G. van Leeuwen en G. van Triest. De namen van de 12 omgekomen verzetsmensen luiden: A. van Apeldoorn, G.J.H. van Apeldoorn, J. Borg, B. van Dijk, G. Fijn van Draat, L.B. van Huffelen, M.P.S. van Kleef, J.G. Pleiter, A. Roosmale Nepveu, W.W. Tölke, H. Eilander en H.J. Kroeze. De namen van de 16 burgerslachtoffers luiden: B.J. Bronsink, D.H. Eilander, S. Eilander, J. de Graaf, G.J. Haverkamp, G. Kers-Eikelboom, D.S. Kohen , E. Kohen-Gans , K. van Lohuizen, Jan Roke, Joh. Roke, G. de Ruiter, J. Stoffer, H.C. Vels-van Leeuwen, J.M. de Graaf en E.E. Nathans-Kohen . Op een apart gedenkteken (onthulling 4 mei 1957) staan de namen van de 8 militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen (1945-1950). De tekst op het gedenkteken luidt: ‘VOOR ORDE EN VREDE IN INDONESIE GEVALLEN’ Dit gedenkteken is vervaardigd door Betsy Thoden van Velzen uit Hattem. Hun namen luiden: H. Bosman, L. Bruggeman, H. Daanen, H. van Lohuizen, J. Mondria, J. Vorsthof, J. van Vreden en H. Zwerus. Op een vijfde gedenkteken (onthulling 19 april 2012) staan de 6 namen van joodse bewoners van de Dreef vermeld. Over hun lot was ten tijde van de oprichting van het monument nog niets bekend. Ze waren bewoners van 'De Dreef', het psychologisch instituut van de Dr. Wouter Slot Stichting in de gemeente Heerde. De namen van de slachtoffers uit ‘De Dreef’ luiden: J. van Dijk, E.S. Goudsmit, E.M. Hijmans, R. Strauss, A. Vredenburg en M. de Vries. Op de zesde gedenksteen (onthulling 13 april 2016) is de naam van 1 inwoner van Heerde aangebracht, waarvan onlangs bekend werd dat deze ook onder de omgekomen inwoners van Heerde valt. De naam van het slachtoffer luidt: H. Suurenbroek. Oprichting Het monument, dat fl. 7.408,77 kostte, is voor een groot deel betaald met geld dat is ingezameld onder de Heerdese bevolking. Onthulling Het oorspronkelijke monument is onthuld op 4 mei 1948 door burgemeester mr. A.W. Schade van Westrum. De eerste uitbreiding van het monument is onthuld op 4 mei 1957 door burgemeester Jhr. W.H. van der Poll.

Vervaardiger
  • Betsy Thoden van Velzen (gedenkteken)
  • André C. Kammeyer
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2003
Trefwoorden
  • Gedenkmuur
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards