Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ede-Wageningen, plaquette in het NS-station

De plaquette in het NS-station te Ede-Wageningen is aangebracht ter nagedachtenis aan vier personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: L. Braafhart, A.A. Gaasbeek, A. Merlijn en J. Rozenboom. Lammer Braafhart werd geboren op 6 september 1892 in Ede. Hij was werkzaam als wegwerker bij de Nederlandse Spoorwegen. Braafhart was lid van een knokploeg en hield tevens onderduikers verborgen. Hij werd hiervoor gearresteerd en vastgehouden in verschillende concentratiekampen in Nederland en Duitsland. Braafhart overleed op 21 januari 1945 in Kamp Rathenau aan de gevolgen van nekkramp en longontsteking. Andries Anthonie Gaasbeek werd geboren op 10 juli 1895. Hij was werkzaam als seinhuiswachter bij de Nederlandse Spoorwegen. Gaasbeek werd getroffen door een granaatscherf op het station Ede-Wageningen en overleed aan zijn verwondingen op 21 april 1945. A. Merlijn werd geboren op 2 oktober 1896 in Veenendaal. Hij kwam op 17 september 1944 om het leven door een bombardement. J. Rozenboom werd geboren op 14 april 1891 in Ede. Hij was werkzaam als voorwerker bij de Nederlandse Spoorwegen. Rozenboom kwam op 26 september 1944 om het leven door een bombardement. Oprichting Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Vervaardiger
  • Ir. H.G.J. Schelling
  • dhr. Winkelman
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2308
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards