Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Haarlem, 'De Sinterklaasrazzia'

Het monument 'De Sinterklaasrazzia' in Haarlem herinnert aan de razzia waarbij ongeveer 1.300 mannen door de bezetter zijn opgepakt en via het centraal station op transport gesteld naar de Duitse werkkampen Rees, Bienen en Praes. Van hen hebben 81 Haarlemse mannen de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. In de nacht van 5 op 6 december 1944 werd Haarlem en omgeving door de bezetter hermetisch van de buitenwereld afgesloten en begon de jacht op mannen tussen de 17 en 40 jaar: de zogeheten Sinterklaasrazzia . Omstreeks 1.300 mannen uit de Kennemerland werden opgepakt en naar werkkampen in Rees, Bienen en Praest gestuurd - plaatsjes vlak over de grens in de buurt van Emmerich. Deze kampen hadden eerder het karakter van een concentratiekamp dan van een Arbeitslager. Ook mannen uit Den Haag, Rotterdam, Delft en Apeldoorn kwamen er terecht, in totaal zo'n 3.000. In een paar maanden tijd kwamen minstens 300 van hen om het leven door koude, honger en mishandeling. Initiatief De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van journalist Dick Verkijk, wiens vader bij die razzia werd opgepikt maar die Rees wel overleefde. In zijn boek De Sinterklaasrazzia van 1944 heeft hij de lotgevallen van de Kennemerlanders van minuut tot minuut beschreven aan de hand van een honderdtal interviews en op basis van unieke documenten uit openbare en particuliere archieven. Zijn boek beschrijft niet alleen de weinig bekende afschuwelijke toestanden in die kampen, maar ook de grootscheepse, grotendeels illegale hulp van Achterhoekers en 'goede' Duitsers waardoor honderden levens werden gered - in zijn ogen de grootste reddingsoperatie uit de bezettingstijd. Onthulling Het monument is onthuld op 11 oktober 2004. De onthulling van de gedenkplaat was illegaal, omdat de NS geen medewerking wilde verlenen.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2515
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards