Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Loenen, gedenktekens op de Brink

De gedenktekens op de Brink in Loenen (gemeente Apeldoorn) zijn opgericht als dankbetuiging aan de Engelse 49th West Riding Infantry Division, die op 16 april 1945 de dorpen Loenen en Eerbeek bevrijdde. De 49 th West Riding Infantry Division vertrok op 19 juni 1944 naar Frankrijk en vocht zich een weg door Frankrijk en België. Uiteindelijk trok deze Engelse divisie onder bevel van het 2 e Canadese Legerkorps Nederland binnen en bevrijdde Arnhem op 14 april 1945. Twee dagen later, op maandag 16 april 1945, bereikte het West Riding Reconnaissance Regiment als voorhoede van de divisie de dorpen Eerbeek en Loenen. De daar gelegerde Duitse soldaten boden nauwelijks verzet. Toch ging het niet helemaal zonder slag of stoot. In de middaguren schakelden de Duitsers, de voorste gevechtswagen – een Humber Mark IV – op de Eerbeekseweg uit met een Panzerfaust. De bemanning wist zich ongedeerd in veiligheid te brengen. De aanval werd voortgezet en leidde tot de verovering van de dorpen Loenen en Eerbeek. De uitgebrande gevechtswagen werd enkele maanden later naar de Groenendaalseweg gesleept. Op 15 augustus 1945 werd door R.J.C. Pulle, samen met zijn zoon, het kanon van de Humber gedemonteerd en als aandenken in hun tuin opgesteld. In 1984 werd het kanon geschonken door de familie Pulle aan de Dorpsraad van Loenen Veluwe. Onthulling In het bijzijn van een dertigtal veteranen, waaronder Sgt. W. Mould, werd het bevrijdingsmonument onthuld op 14 april 1984. Op 6 mei 2000, 55 jaar na de bevrijding, bood de bevolking van Loenen hun vroegere bevrijders een tweede herdenkingsmonument aan in de vorm van een bronzen ijsbeer, het divisie-embleem van de 49th West Riding Division.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2962
Trefwoorden
  • Geallieerde militairen
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards