Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Boven-Leeuwen, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal) aan vijftien dorpsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen. De namen van de vijftien slachtoffers luiden: Raymond Arnoti, J.M. Broekman, A. Brouwers, Joh. v. Dreumel, Joh. v. d. Geijn, Th. J.M. Janssen, G. v. Kampen, Marius Kroon, F.J. v. Maurik, TH. v. Maurik, Z. Robbemondt, M.B. Schiltmans, W. Tijnagel, P. D. Weijert jzn. en P. D. Weijert rzn. De uit Haarlemmermeer afkomstige Marius Kroon vertrok in 1937 op negentienjarige leeftijd naar Argentinië om daar een zelfstandig boerenbestaan op te bouwen. In 1941 is hij naar Engeland gegaan, waar hij zich aansloot bij de in dat jaar opgerichte Koninklijke Nederlandse Prinses Irene Brigade. Vanaf augustus 1944 nam deze deel aan het twee maanden eerder gestarte bevrijdingsoffensief van de geallieerden. Kroon werd gestationeerd in Boven-Leeuwen, bij de verkenningseenheid. In de nacht van 7 oktober 1944 kreeg hij opdracht om samen met medesoldaat Raymond Arnoti op patrouille te gaan. Toen de twee terugkeerden bleek echter dat de bezetter erin geslaagd was om de Waal bij Wamel over te steken. Kroon en Arnoti liepen op de hoek van de Florastraat en de Waalbandijk in een Duitse hinderlaag en werden dodelijk getroffen door het vijandelijke vuur. De twee soldaten zijn begraven op de Nederlandse-Hervormde begraafplaats in Horssen. Oprichting De oprichting was een initiatief van een aantal inwoners van Boven-Leeuwen, onder leiding van Pastoor Rud. De totstandkoming van het monument is te danken aan de inspanningen van de heer Richard van de Velde. In het kader van zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Prinses Irene Brigade heeft hij het tot dan toe onbekende verhaal van Marius Kroon en Raymond Arnoti achterhaald en het initiatief voor de oprichting van het monument genomen. Onthulling Het monument is onthuld op 14 mei 1950. De herdenkingsplaquette voor Marius Kroon en Raymond Arnoti is onthuld op 12 april 2008, door Jaap Kroon en Nel Rietkerk-Kroon, de broer en zus van het slachtoffer. Hierbij waren tevens burgemeester Thomas Steenkamp en Generaal-majoor b.d. R.W. Hemmes, voorzitter van de Vereniging van Oud-strijders Koninklijke Nederlandse Prinses Irene Brigade aanwezig.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3141
Trefwoorden
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards