Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Arnemuiden, Frans monument aan de Sloedam

Het Franse monument aan de Sloedam te Arnemuiden (gemeente Middelburg) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse militairen die in de meidagen van 1940 bij de verdediging van de Sloedam om het leven zijn gekomen. Na het Duitse bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) gaf Nederland zich over, met uitzondering van Zeeland. Deze provincie moest doorvechten op last van de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering. De Commandant van Zeeland was schout bij nacht H.J. van der Stad, wiens hoofdkwartier in Middelburg was gevestigd. Men hoopte met de hulp van Franse troepen nog stand te kunnen houden in Zuidwest-Nederland. De Franse soldaten trokken via België naar Zuid-Beveland, waar ze gezamenlijk met de aldaar gelegerde soldaten en restanten van het Nederlandse leger (de Peeldivisie) stand probeerden te houden. Maar de Zanddijkstelling bij het Kanaal door Zuid-Beveland kon niet behouden blijven. Ook de verdediging van de Sloedam bij Arnemuiden hield geen stand. De Sloedam vormde de enige verbinding over het land tussen Walcheren en Zuid-Beveland. Aan weerszijden van de dijk was een moerassig gebied met schorren en geulen. De spoorbaan op de dam werd in mei 1940 door de Franse genie vernield. Dit kon echter niet verhinderen dat de bezetter de Sloedam op 17 mei 1940 na een harde strijd kon innemen. Oprichting Het gedenkteken is een geschenk van een Franse veteraan van het 224e Régiment d'Infanterie, Capitaine Yves Le Bot, aan de voormalige gemeente Arnemuiden. Onthulling Het monument is onthuld op 13 augustus 1948 door een Franse afgevaardigde en M.M. van 't Hoff-Calau. Ook burgemeester Langebeeke was aanwezig, evenals veel belangstellenden.

Vervaardiger
  • W.E. Neugebauer
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 495
Trefwoorden
  • Zuil
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards