Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Heerenpolder, 1646-1958

1646 - 1958

Inleiding De Heerenpolder had in 1958 een kadastrale grootte van 291 ha, met een belastbare oppervlakte van 269.8364 ha. De polder ligt in de gemeente Wolphaartsdijk. Aan het eind van de 16de eeuw ontstond in de Schenge een opwas genaamd de Hoogeplaat, die van het eiland Wolphaartsdijk gescheiden was door het Noorderdiep. In 1609 werd na een geschil tussen de ambachtsheren van Wolphaartsdijk en de rentmeester-generaal van Zeeland Bewester Schelde betreffende het eigendom, de plaat aan de ambachtsheren toegewezen. In 1646 verzochten de ambachtsheren het octrooi tot bedijking van de Hoogeplaat, welk octrooi de Staten van Zeeland op 24 augustus 1647 en 16 juni 1649 verleenden. In 1649 werd de Garnalenkreek afgedamd en de polder bedijkt. De suatie van het waterschap Oud-Wolphaartsdijk en de Oost-Nieuw-landpolder werd in verband met deze bedijking verlegd naar de zuidelijke dijk van de Oost-Nieuwlandpolder, Op 10 mei 1679 sloten de Heeren-, Oost-Nieuwlandpolder en het waterschap Oud-Wolphaartsdijk een suatie-contract, omdat de suatiesluis in de dijk van de Oost-Nieuwlandpolder geheel verland was. De uitwatering geschiedde hierna door de verbeterd e sluis van de Heerenpoldor aan de noord-oostzijde van de polder. In 1763 moest men door de verlanding van de sluis een nieuwe bouwen en andere uitwateringswerken aanleggen. Ook deze sluis verlandde en in 1793 besloot men een suatiesluis, waardoor ook de Heerenpolder zou sueren, in de noorddijk van de Oosterlandpolder te bouwen. In 1883 trad het waterschap voor de uitwatering door de Sluis aan den Oosterlandpolder in werking, waarbij ook de Heerenpolder was aangesloten. In de 18de eeuw werd de polder door dijkvallen bedreigd. In 1736 werd een inlaagdijk gelegd, die enige jaren later reeds waterkerend werd. De polder verloor hiermee 68 gemeten en 274 roeden. Naar aanleiding van de hoge kosten van de zeewering, verleenden de Staten in 1735 en 1736 vrijdommen voor de tijd van 10 jaar. De niet te splitsen delen en stukken, die ontstaan zijn door de samenwerking van verschillende polders en de door één persoon gevoerde administratie van de polders op Wolphaartsdijk, zijn in het archief van het waterschap Oud-Wolphaartsdijk te vinden. In verband met de polderconcentratie op Zuid-Beveland werd de polder opgeheven en opgenomen in het per 1 januari 1959 nieuw gevormde waterschap De brede watering van Zuid-Beveland. Literatuur Provinciale almanak 1958. J. van der Baan. Woltaartsdijk geschetst als eiland en als ambachtsheerlijkheid, als burgerlijke en als kerkelijke gemeente. 1886.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3127
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards